Linkuri accesibilitate

Premierul Ungariei Viktor Orban s-a imunizat cu vaccinul chinezesc


Viktor Orban s-a vaccinat duminică. Ungaria este singura membră UE care foloseşte vaccin din China.

Premierul maghiar Viktor Orban s-a vaccinat duminică anti-COVID-19 cu serul chinezesc de la Sinopharm și a postat pe Facebook fotografii de la vaccinare. Ungaria este de altfel singura ţară din Uniunea Europeană care foloseşte vaccin din China.

Sunt vaccinat”, a scris premierul pe Facebook.

Viktor Orban a postat pe contul său mai multe imagini din momentul vaccinării, dar și cu serul care i-a fost adminsitrat, cel chinzesc.

Autorităţile de la Budapesta au cumpărat cinci milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 Sinopahrm, dar Ungaria foloseşte şi vaccinul rusesc Sputnik V.

În paralel, oficialii maghiari au criticat constant programul de vaccinare al Uniunii Europene, guvernul lor fiind nemulţumit de ritmul lent al distribuirii dozelor:

Dacă vaccinurile nu vin dinspre Bruxelles, trebuie să le obţinem din altă parte. Nu ne putem lăsa cetăţenii să moară doar pentru că Bruxelles-ul livrează atât de încet dozele”, spunea premierul maghiar.

Orban a susținut la sfârșitul lunii trecute că singura modalitate prin care țara sa poate satisface cererea de vaccinare, având în vedere ritmul lent de livrare pentru vaccinul Pfizer, este cumpărarea de vaccinuri din Rusia și China.

Populația nu privește însă cu ochi buni eforturile Guvernului de a populariza vaccinurile rusești și chineze. Scepticismul și suspiciunea în rândul maghiarilor sunt, în mentalul colectiv, legate de dominația comunistă de până în 1989.

Acțiunile guvernului de la Budapesta au atras critici și din partea Uniunii Europene, Viktor Orban fiind acuzat că subminează solidaritatea UE.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a ținut să precizeze că nici un vaccin nu poate ajunge în Ungaria dacă nu îndeplinește standardele de siguranță.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG