Recomandarea vine în contexul în care tot mai multe școli au început să folosească dispozitivele pentru dezinfecția claselor.
În cel mai recent caz, de la o școală din Galați, 14 elevi de clasa a IV-a au avut probleme oftalmologice. Patru dintre ei au ajuns la spital, după ce lampa cu ultraviolete a stat deschisă în timpul orelor. În cele mai multe situații, părinții sunt cei care cumpără aceste aparate, la fel cum s-a întâmplat și la Galați.
Anul trecut în septembrie, la puțin timp după începerea cursurilor, la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală a avut loc un accident similar cu cel de la Galați, când mai mulți copii au ajuns la spital cu probleme ale ochilor. Atunci DSP a amendat școala cu 5.000 de lei pentru utilizarea incorectă a dispozitivului.
Primul accident produs în urma folosirii acestor lămpi cu ultraviolete a avut loc la Brașov, unde în urmă cu un an, în februarie 2020, 20 de elevi au avut probleme oftalmologice după ce au stat cu lampa în clasă. De atunci, în nicio școală din județul Brașov nu se mai folosesc astfel de dispozitive.
Informația că aceste lămpi nu trebuie folosite în școli a fost transmisă într-un comunicat public, nu însă la nivelul școlilor.
„Noi nu am primit nimic. Nu am primit nicio informare în semnul acesta”, spune Roxana Cercel, inspector de imagine la București, unde în multe dintre școli sunt folosite astfel de lămpi.
Specialiștii în sănătate publică arată că dispozitivele cu ultraviolete pot fi folosită, dar cu o atenție sporită.
„Scrie că nu e recomandat să le folosiți dintr-un motiv, iar motivul este că poate să se întâmple să rămână elevi în clasă. Dacă se asigură că le folosesc strict în intervalul în care nu sunt copii în clasă nu e nicio problemă din punctul meu de vedere”, afirmă Florin Cioca, director DSP Timiș
Specialistul susține că profesorii trebuie să se gândească la precauțiuni în utilizare fiind vorba de copii care au ochii sensibili și pielea sensibile.
„Eu pot să zic în completarea INSP-ului, cu toată responsabilitatea, că atât timp cât nu există posibilitatea de a se produce accidente se pot folosi. Pentru că este o recomandare, nu o reglementare. INSP zice bine ce zice: gândiți-vă dacă asta e cea mai bună variantă dacă nu vreți să aveți accidente”, mai explică directorul.
Florin Cioca explică cum pot avea loc accidentele în cazul în care nu suntem atenți la folositea lămpilor cu ultraviolet.
„Există trei tipuri de raze ultraviolete. UVA și UVB ne întâlnim și noi cu ele, scrie și pe ochelarii noștri de soare că ne protejează. UVC sunt spectru care e generat strict artifical, în interior, iar acțiunea bactericidă și virucidă este semnificativă. Pe de altă parte, poate să producă arsuri de cornee sau iritații ale pielii la expunere îndelungată, poate chiar și cancer dacă stai luni de zile expus”, completează directorul.
La liceele unde nu se folosesc aceste dispozitive curățenia se face temeinic:
„Știm de aceste lămpi care emit raze ultraviolete, noi nu le avem, dar ar trebui să funcționeze fără oameni în încăperi. La noi se face curățenie în mod obișnuit. Când apare câte un caz se face dezinfecția, iar clasa se închide. La noi se aerisește inclusiv în timpul orei dacă nu e prea frig afară, iar la pauză copiii ies din clasă. Acum se face curat mai temeinic decât înainte, spălăm dușumelele, pupitre cu substanțe de curățare a suprafețelor”, spune Sever Popa, directorul de la Colegiul Național Mihai Viteazul din Capitală.
Care sunt recomandările INSP pentru utilizarea lămpilor UV în efectuarea dezinfecției suprafețelor
- Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție.
- Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafetelor din încăperi.
- Punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate și instruite în acest sens.
- În timpul funcționării persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar, persoanele expuse dezvolta reacții nedorite la nivel ocular ( conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign).
INSP arată în clase trebuie luate măsurile de curățenie, care implică folosirea produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzuțe atât în recomandările naționale. În plus, aerisirea claselor trebuie făcută zilnic, fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp.
De asemenea, metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19 sunt: igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor, mai arată INSP, care concluzionează că metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli.
Ce prevede ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației în privința organizării sălii de clasă:
- Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.
- Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiasi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este "1 clasă de elevi = 1 sală";
- Este interzis schimbul de obiecte personale;
- Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară;
- Se recomanda evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi.