Linkuri accesibilitate

SUA anunță un ajutor militar de 125 de milioane de dolari pentru Ucraina


Pachetul de ajutor din SUA include două bărci de patrulare Mark VI
Pachetul de ajutor din SUA include două bărci de patrulare Mark VI

Pentagonul a anunțat un pachet de ajutor militar de 125 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include două bărci de patrulare armate pentru a ajuta țara să-și apere apele teritoriale.

În plus față de cele două bărci de patrulare Mark VI, pachetul constă, de asemenea, în radare pentru contracararea artileriei, suport pentru imagini și capacități de analiză prin satelit și echipamente pentru sprijinirea tratamentului medical militar și combaterea procedurilor de evacuare.

Pentagonul a mai spus că un rest de 150 de milioane de dolari în ajutor militar aprobat de Congresul SUA pentru anul bugetar 2021 nu va fi furnizat până când departamentele de stat și de apărare nu vor putea să certifice parlamentarilor că Ucraina a făcut „progrese suficiente în reformele cheie în domeniul apărării anul acesta."

"Departamentul încurajează Ucraina să continue să adopte reforme care să consolideze controlul civil al armatei, să promoveze transparența și responsabilitatea sporite în industria de apărare și achiziții și să își modernizeze sectorul de apărare în alte domenii cheie, în conformitate cu principiile și standardele NATO", a spus Pentagonul, într-o declarație din 1 martie.

Ucraina a fost blocată într-o dispută cu Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea în 2014 și și-a sprijinit separatistii din estul Ucrainei. Conflictul, aflat acum la al șaptelea an, a ucis peste 13.200 de oameni și a devastat centrul industrial al Ucrainei.

„Această acțiune reafirmă angajamentul SUA de a furniza arme letale defensive pentru a permite Ucrainei să se apere mai eficient împotriva agresiunii rusești”, se menționează în comunicat.

Acuzarea în decembrie 2019 a fostului președinte Donald Trump s-a axat pe acuzațiile că ar fi folosit asistența militară Ucrainei ca parte a unui plan de presiune asupra guvernului ucrainean să-l investigheze pe Joe Biden, care la acea vreme îl contesta pe Trump pentru Casa Albă. În noiembrie 2020, Biden l-a învins pe Trump la alegerile prezidențiale.

Trump a fost achitat de Senat în februarie anul trecut.

Sursă informații: AFP

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG