Linkuri accesibilitate

Organizația teroristă Al-Qaeda are un nou lider, „mai periculos” decât Bin Laden


Osama Bin Laden and Ayman al-Zawahiri, precedenții lideri ai Al Qaeda

Organizația teroristă Al-Qaeda ar avea un nou lider, Saif al-Adel, despre care unii experți internaționali spun că ar fi mai periculos decât Osama bin Laden.

Supranumit „Sabia Răzbunării”, al-Adel este căutat de Statele Unite ale Americii, care a pus o recompensă de 10 milioane de euro pe capul său.

Saif al-Adel a fost implicat în atacul asupra ambasadei americane din Kenya în 1998.

O fotografie a FBI cu Saif al-Adel
O fotografie a FBI cu Saif al-Adel

Presa internațională notează că Saif al-Adel ar fi început să recruteze luptători ISIS care să adere la Al-Qaeda.

Un expert britanic în terorism a declarat pentru Daily Mirror: „Comparativ cu Zawahiri, el este probabil un lider mult mai eficient, cel puțin dacă nu mai eficient decât bin Laden”.

Colonelul britanic Richard Kemp, care a monitorizat mișcările lui Saif pentru guvern în anii 2000, a declarat pentru sursa citată: „Este foarte probabil să fie noul lider, deoarece este extrem de respectat în Al-Qaeda, dar, în mod crucial, este respectat și în rândul statului islamic. Nu numai că ar putea fi noul șef al al-Qaeda, dar ar putea, de asemenea, să-i atragă pe membrii ISIS să se alăture al-Qaeda sau să provoace un fel de fuziune între cei doi. Există cooperare între astfel de grupuri, dar Saif este atât de bine respectat încât ar putea provoca o cooperare și mai mare sau chiar o fuziune".

Saif al-Adel l-ar succeda la conducerea organizației teroriste pe compatriotului său, Ayman al-Zawahiri, despre care se presupune că a murit.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG