Linkuri accesibilitate

Casa Regală Britanică, o nouă zi în atenția lumii


Meghan și prințul Harry în interviul acordat jurnalistei americane Oprah Winfrey.
Meghan și prințul Harry în interviul acordat jurnalistei americane Oprah Winfrey.

Interviul acordat de ducele și ducesa de Sussex, Meghan și prințul Harry, jurnalistei americane Oprah Winfrey, produce reacții puternice în întreaga lume și readuce în discuție dificultatea adaptării Casei Regale la provocările contemporane.

Meghan Markle a spus în interviul difuzat de postul american de televiziune CBS că unii dintre membrii familiei regale britanice au exprimat „îngrijorări” legate de culoarea pielii pe care urma să o aibă primul său copil, Archie.

De asemenea, ducesa de Sussex acuză anturajul regal de indiferență atunci când a avut gânduri de sinucidere. I s-ar fi spus că nu poate primi îngrijirea specializată de care avea nevoie pentru că acest lucru „nu ar fi benefic” pentru Casa Regală.

Meghan Markle a făcut o distincție între unii membrii ai familiei și anturajului regale și Regina Elisabeta a II-a despre care, la fel ca prințul Harry, a spus că a fost mereu „minunată”.

Ducele și ducesa de Sussex în 20 ianuarie 2020.
Ducele și ducesa de Sussex în 20 ianuarie 2020.

Prințul Harry, care s-a alăturat interviului la final, a spus că este „dezamăgit” de tatăl său, care, la un moment dat, încetase să îi mai răspundă la telefon și că acesta este „blocat în sistemul” Casei Regale.

Curaj sau dezastru?

Interviul va fi difuzat în Marea Britanie luni seară, la televiziunea ITV. Declarațiile sunt însă deja principala știre a zilei, analizată pe larg în presă și pe platformele de socializare.

Biograful Casei Regale, Penny Junor, a declarat la BBC că declarațiile au făcut rău tuturor membrilor Casei Regale și că nu înțelege de ce a fost acordat acest interviu în condițiile în care cei doi au spus mereu că își prețuiesc intimitatea.

Și scriitoarea Anna Pasternak, autoarea a cărții „The Real Wallis Simpson, Duchess of Windsor” a spus la BBC că interviul a fost un „exercițiu de incendiere a Casei Regale”, care i-a lăsat un gust amar.

În privința sugestiei de rasism invocate de Meghan Markle, unul din foștii secretari de presă ai Reginei Elisabeta a II-a, Charles Anson, a spus la BBC că nu există „urmă” de rasism în familia regală britanică.

De cealaltă parte a oceanului, Bernice King, fiica cea mică a activistului Martin Luther King Jr. a declarat că „regalitatea nu este un scut în faţa devastării şi disperării provocate de rasism".

Jucătoare de tenis Serena Williams a spus că declarațiile ducesei de Sussex, care îi este prietenă, „ilustrează durerea şi cruzimea cu care s-a confruntat".

Interviul difuzat de CBS a împărțit reacțiile între acuzații la adresa Casei Regale și critici față de gestul lui Meghan Markle și prințului Harry de a dezvălui detalii considerate intime.

Nu este primul interviu care zguduie Casa Regală. Comentatorii l-au comparat cu cel din 1995, când Prințesa Diana a spus că în căsnicia ei cu prințul Charles erau „trei” persoane.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG