Sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, Ministerul Mediului a lansat o campanie care încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon.
„Vinerea Verde” îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.
Primii care au aderat la această mișcare au fost membrii Guvernului, în frunte cu premierul Florin Cîțu. Aceștia au ajuns vineri la serviciu pe jos, cu metroul, tramvaiul sau cu mașini electrice nepoluante.
Prim-ministrul a sosit pe jos la sediul Guvernului. Într-o serie de declarații susținute în fața Guvernului, premierul a precizat că face astfel de plimbări în aproape fiecare dimineață.
Întrebat dacă merge și cu bicicleta sau cu alte mijloace de transport, premierul a afirmat: „Nu, cu bicicleta, nu. Mai folosesc metroul din când în când, dar cu bicicleta, nu”.
Inițiatorul campaniei, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a ales să folosească metroul pentru a marca momentul.
„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România ‘Vinerea Verde’, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat ministrul Barna Tanczos.
Cătălin Drulă a ales tramvaiul 24 pentru a se deplasa la sediul Ministerului Transporturilor.
Tot un mijloc de transport în comun a folosit și Ciprian Teleman, ministrul USR pentru Digitalizare, care a călătorit cu autobuzul STB.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a mers pe jos până la sediul Ministerului Agriculturii, aflat în apropiere de Piața Rosetti din Capitală.
Cu metroul s-a deplasat și Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe. „Vom continua să alegem, în măsura posibilului și în funcție de condițiile pandemice, mijloace de transport alternative sau transportul public pentru a ne deplasa către birou", a transmis MAE.
Tot cu metroul s-a deplasat și Bogdan Gheorghiu până la stația Piața Unirii 2, de unde a continuat călătoria pe jos până la sediul Ministerului Culturii.
Un alt ministru care a ales să se deplaseze pe jos a fost cel al Apărării, Nicolae Ciucă. „Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea poluării folosind mijloacele de transport în comun, bicicleta, mersul pe jos!", a transmis el.
În schimb, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a ales un mod inedit de a se deplasa la birou: pe trotinetă.
Doi miniștri nu au renunțat însă complet la deplasarea cu mașina, dar au ales în schimb să folosească un autoturism electric nepoluat.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a sosit la birou într-un BMW i3 despre care a afirmat că i-a fost împrumutat de la Ministerul Mediului.
„Mă gândeam să vin cu bicicleta, pentru că eu sunt și sportivă, dar vremea nu mi-a permis”, a mai spus Turcan în fața ministerului Muncii. „Aproape număr zilele până se face frumos afară să vin cu bicicleta la muncă”, a mai spus aceasta.
La volanul unei mașini electrice a sosit și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Autoturismul aparține instituției.
„Eu, când vin, este deja la încărcat, tocmai pentru a putea pleca unde e nevoie. Colegii o pot folosi, fiecare dintre colegii noștri. Secretarul de stat Havrileț o folosește chiar foarte des. A fost o plăcere să conduc o mașină electrică astăzi. Am venit exact de acasă. M-am mai învârtit un pic, că am avut puțină treabă, deci chiar e o plăcere să conduci o mașină electrică, ne-poluantă. E un pic așa, să zic, neobișnuit, că nu auzi zgomotul motorului, dar să știți că merge foarte bine”, a declarat Virgil Popescu.
Un alt fan al mașinilor electrice se declara, acum 9 ani, Victor Ponta. Fostul premier anunța că vrea să cumpere pentru partid o mașină second hand ecologică cu care să se deplaseze prin București. Modul achiziționat avea să fie o Toyota Prius.
Obiectivul campaniei „Vinerea Verde” este ca tot mai multe persoane să renunţe măcar vinerea la autoturismul personal.