Linkuri accesibilitate

STUDIU| Două doze de vaccin împotriva COVID-19 reduc la jumătate riscul de transmitere


Cercetătorii de la Universitatea Glasgow arată că persoanele cu două doze de vaccin

Un nou studiu arată că două doze de vaccin Pfizer sau AstraZeneca reduc riscul transmiterii virusului COVID-19 cu mai mult de jumătate.

Cercetarea a arătat că persoanele care trăiesc în aceeași locuință cu lucrători din sistemul de sănătate vaccinați au avut cu 30 - 54% mai puține șanse de a lua virusul, potrvit SkyNews.

Cercetătorii din Scoția care au realizat studiul au descoperit că persoanele care locuiesc cu lucrători din domeniul sănătății cărora li s-a administrat o singură doză de vaccin au avut cu 30% mai puține șanse să ia virusul.

Același studiu a arătat că în gospodăriile angajaților din domeniul sănătății care au primit ambele doze șansele celorlalți de a contracta virusul au fost cu 54% mai mici.

Studiul este primul care furnizează dovezi cu privite la faptul că vaccinurile COVID-19 nu numai că previn formele gravele ale bolii și moartea, dar încetinesc transmiterea virusului.

Experții din sistemul public de sănătate din Scoția și cei de la Universitatea din Glasgow, care au efectuat cercetarea, au remarcat că rezultatele privind transmiterea virusului de la persoanele vaccinate ar putea fi și mai mici, pentru că membrii gospodăriei ar fi putut contracta virusul din altă parte.

Studiul a fost făcut pe 300.000 de angajați din sistemul public de sănătate și persoane din gospodăriile lor în perioada 8 decembrie 2020 și 3 martie 2021.

Citiți și: Cinci premieri ai unor state UE, nemulțumiți de „uriaşele dispărităţi'' în distribuţia vaccinurilor

AstraZeneca anunţă noi reduceri ale livrărilor de vaccin anti-COVID în UE

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  Este bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG