Linkuri accesibilitate

Cum s-a furat startul în etapa a III-a de vaccinare. „Mi-am sunat și prietenii să se programeze”


Unii români au reușit să se programeze la vaccinare cu o zi înainte ca acest lucru să fie, oficial, posibil

Europa Liberă a identificat două persoane din județul Iași care au reușit să se programeze la vaccinare, prin intermediul platformei online, cu o zi înainte de startul oficial destinat populației generale. Cei doi ieșeni s-au programat duminică, în jurul orei 18.00.

Programarea populației generale pentru vaccinarea împotriva Covid-19 a fost posibilă pe platforma informatică, pentru o scurtă perioadă, încă de duminică, 14 martie.

Europa Liberă a identificat două persoane din județul Iași care au reușit să se programeze la vaccinare cu mai bine de 12 ore înainte ca românii incluși în etapa a III-a să poată, teoretic, să facă acest lucru.

Unul dintre cei care au reușit să se programeze la vaccin este Sebastian U., un bărbat care locuiește într-un sat limitrof municipiului Iași. Acesta ne-a povestit că s-a programat la vaccinare la un centru din județ, urmând a fi imunizat cu Pfizer.

Urmăream și eu site-ul, că aveam o mică bănuială că vor da drumul mai devreme de 15 martie, așa cum au anunțat, pentru a face probe

A primit confirmarea că programarea sa este activă duminică, în jurul orei 18.00, după ce a utilizat platforma administrată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

„În jurul orei 18.00 m-a sunat un prieten să îmi spună că au dat drumul la platforma de programare. Urmăream și eu site-ul, că aveam o mică bănuială că vor da drumul mai devreme de 15 martie, așa cum au anunțat, pentru a face probe. În primă fază am luat toate centrele la rând și am văzut că erau locuri libere la cele unde se efectua vaccinul AstraZeneca. Puteam ghici tipul de vaccin după perioada de reprogramare. La 2 luni era Astra, la 3 săptămâni Pfizer și la 4 săptămâni Moderna”, ne-a spus Sebastian U., care a insistat să nu-i dezvăluim numele.

Acesta a mai spus că nu a găsit niciun loc liber pe municipiul Iași, însă a văzut că sunt libere 350 de locuri pentru vaccinul Pfizer în centrul din comuna Belcești/jud. Iași și alte 160 de locuri în comuna Bivolari/jud. Iași.

S-a programat pentru 17 martie la cel din urmă centru primind confirmarea în scurt timp.

Documentul primit de bărbatul care s-a programat încă de duminică, 14 martie
Documentul primit de bărbatul care s-a programat încă de duminică, 14 martie

„Am primit mesaj pe telefon și aproape imediat a căzut platforma. Între timp am sunat mai mulți prieteni să le spun că merge, însă ei nu au mai reușit să se programeze. Le-am spus însă să urmărească harta de pe www.vaccin.live și să identifice locurile libere de la Moderna și Pfizer, chiar dacă sunt în alte județe, și când se dă drumul la platformă din nou să meargă țintit acolo. Luni, la ora 7.00, de exemplu, un prieten și soția sa din București au reușit să se programeze în Suraia, Vrancea”, a mai mărturisit tânărul.

Controversele programărilor

Europa Liberă a solicitat luni un punct de vedere de la STS pe acest subiect însă nu am primit până la ora publicării acestui articol un răspuns. Am întrebat instituția care a fost motivul pentru care duminică, 14 martie, au putut fi făcute programări de către persoanele din etapa a III-a, dar și câte astfel de programări s-au făcut duminică.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, colonelul Valeriu Gheorghiță, a confirmat că duminică, pentru o perioadă scurtă de timp, s-au putut face programări. „Ieri, într-adevăr, după ora 18.00, a fost o perioadă foarte scurtă în care s-a ridicat această restricție, a fost o etapă premergătoare”, a spus Gheorghiță, într-o intervenție la Digi 24.

Colegul său de la CNCAV, Andrei Baciu, a precizat într-o declarație oferită presei luni că interesul românilor pentru a se înscrie pe listele de așteptare a fost foarte mare. Până la orele prânzului fuseseră efectuate în jur de 100.000 de programări.

Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV, despre programările românilor incluși în etapa a III-a de vaccinare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

STS a explicat într-un comunicat de presă de luni de ce platforma online a funcționat cu dificultate în cursul dimineții, la primele ore după ce programările pentru populație generală au devenit – și oficial – posibile.

”Având în vedere că listele de așteptare pe fiecare centru de vaccinare din țară se implementează progresiv în conformitate cu programul postat pe site-ul ROVACCINARE, traficul poate înregistra întârzieri. Listele de așteptare vor rămâne deschise pe toată durata campaniei de vaccinare. Recomandăm cetățenilor să ia în considerare orele prevăzute în programul postat pentru a verifica deschiderea centrelor de vaccinare și a listelor de așteptare aferente”, a transmis STS.

Luni după-amiază, în jurul orei 17.00, cele mai multe centre de vaccinare din țară aveau fie locurile de pe listele de așteptare epuizate, fie mai aveau sub 100 de locuri disponibile.

Harta centrelor de vaccinare unde nu mai sunt locuri sau sunt sub 100
Harta centrelor de vaccinare unde nu mai sunt locuri sau sunt sub 100

În Moldova și Banat erau, la aceeași oră, cele mai multe centre cu peste 500 de locuri disponibile, în timp ce în centrul și sudul țării cele mai multe centre mai aveau sub 100 de locuri.

Harta centrelor cu mai mult de 100 de locuri
Harta centrelor cu mai mult de 100 de locuri

3.657 rezervări/minut

Potrivit datelor statistice de STS, de la lansarea etapei pentru populația generală, până luni la ora 18.00, 47.000 persoane s-au programat la vaccinare, iar 353.332 persoane s-au înscris pe listele de așteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile.

„Ritmul de înscriere pe listele de așteptare a crescut de la 322 rezervări/minut în intervalul 09.00-10.00, la 1.243 rezervări/minut între orele 11.00-13.00, ajungând la un maximum de 3.657 rezervări/minut între orele 13:00-15:00. Platforma nu a înregistrat întreruperi în funcționare pe parcursul zilei”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Mai multe centre din luna aprilie

Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 este instituția care gestionează vaccinarea în România. Potrivit comitetului, programarea pe listele de așteptare se poate face și la telefon, la numărul de telefon 021.414.44.25, nu doar online.

„După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de aşteptare”, arată CNCAV.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va realiza în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi de ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

 • persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
 • persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);
 • persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală).
 • Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de aşteptare aferentă centrului respectiv.
 • Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populaţiei cu risc şi 25% lucrători din domenii esenţiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a

„Fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile şi angajaţii din domenii esenţiale, cât şi pentru populaţia generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcţie de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv”, a mai arătat CNCAV.

A contribuit Cristian Andrei

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG