Linkuri accesibilitate

Navalnîi: „Nu credeam că există lagăre de concentrare la 100 de km de Moscova"


În 2019, Navalnîi a fost reținut la protestul de sprijin pentru jurnalistul Ivan Golunov, aflat în închisoare.
În 2019, Navalnîi a fost reținut la protestul de sprijin pentru jurnalistul Ivan Golunov, aflat în închisoare.

Liderului opoziției din Rusia a confirmat, într-o postare pe Instagram, că a fost mutat în Penitenciarul Pokrov, pe care îl descrie drept „un lagăr de concentrare prietenos”.

Trebuie să recunosc că sistemul de închisori din Rusia m-a surprins. Nu mi-am imaginat că e posibil să organizezi o adevărată tabără de concentrare la 100 de kilometri de Moscova”, spune opozantul lui Vladimir Putin în postare.

Avocații lui Navalnîi anunțaseră, săptămâna trecută, că acesta a fost mutat din închisoarea în care se afla, fără ca ei sau apropiații săi, să știe exact unde. Era de așteptat totuși ca disidentul rus să ajungă în colonia penitenciară din orașul Pokrov.

Această închisoare este cunoscută drept una dintre cele mai dure din partea europeană a Federației Ruse.

Trei lucruri nu încetează să mă uimească. Cerul înstelat de deasupra noastră, imperativul categoric din interiorul nostru și sentimentul pe care îl ai când îți treci mâna peste capul proaspăt ras. Salutări tuturor din Sectorul A de control sporit", spune Navalnîi în postarea cu nuanțe filosofice.

Postarea de pe Instagram publicată de Alexei Navalnîi din colonia penitenciară nr. 2 din Pokrov.
Postarea de pe Instagram publicată de Alexei Navalnîi din colonia penitenciară nr. 2 din Pokrov.

Navalnîi a fost reținut pe un aeroport din Moscova în ianuarie imediat după întoarcerea de la Berlin, unde își revenise după tentativa de otrăvire cu Noviciok,

Rusia a negat implicarea în incident, dar disidentul a spus că tentativa de asasinare a fost comandată de Putin.

În februarie, un tribunal de la Moscova a decis că, în timp ce se afla în Germania, Navalnîi a încălcat condițiile de eliberare condiționată dintr-un caz mai vechi și i-a transferat sentința inițială din 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare în 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG