Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătăţii a găsit 140 de paturi ATI în spitalele judeţene


Ministerul Sănătății spune că va fi suplimentar numărul de paturi de terapie intensivă în spitalele județene

Aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi şi aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor COVID-19 vor fi suplimentate în unităţile sanitare judeţene, informează Ministerului Sănătăţii.

Cele 140 de paturi identificate marţi se adaugă celor 50 de paturi de ATI pentru adulţi, 4 paturi de terapie neonatală şi aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară care au fost suplimentate luni în unităţile sanitare bucureştene.

Ministerul Sănătăţii a reluat marţi, videoconferinţa cu managerii spitalelor de la nivel judeţean în care s-au analizat măsuri privind creşterea capacităţilor de tratare a pacienţilor COVID-19 în secţiile de terapie intensivă.

La videoconferinţă au participat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Andreea Moldovan, dr. Călin Alexandru din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene, medici de terapie intensivă şi medici epidemiologi.

„În urma discuţiilor, s-a decis ca aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi şi aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor COVID-19 să fie suplimentate în unităţile sanitare judeţene, urmând ca în perioada următoare unităţile sanitare să comunice Ministerului Sănătăţii posibilităţile de a suplimenta în continuare numărul acestora", potrivit unei informări de la Ministrul Sănătății.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii a subliniat necesitatea redistribuirii personalului medical la nivel judeţean şi suplimentarea acestuia în secţiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal, precum şi necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 şi non-COVID-19 în unităţile sanitare în vederea creşterii capacităţii de tratare a pacienţilor COVID-19 aflaţi în stare gravă, se mai arată în comunicat.


Totodată, Ministerul Sănătăţii îndeamnă persoanele cu simptome să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau autorităţilor medicale pentru testare şi luare în evidenţă şi să evite automedicaţia, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă.

Vlad Voiculescu: Ne îndreptăm spre 1.600 de paturi

Cu câteva ore mai devreme, la Parlament, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a sous că vor fi 190 de paturi ATI la nivel național.

Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu a anuţat, marţi, suplimentarea numărului de paturi ATI pentru pacienţii cu coronavirus, cu 190 în întreaga ţară.

Întrebat dacă este suficient, ministrul a afirmat: „Este ceea ce se poate în acest moment, vorbim despre 190 de paturi suplimentare, dar nu este atât de simplu, nu este vorba numai de infrastructură, nu este vorba numai să cumpără un pat şi echipamentele aferente, este vorba despre resursa umană care este limitată”.

Voiculescu a afirmat că sunt în prezent „undeva la 1.400 de paturi de ATI, dar numărul este dinamic”.

Ne îndreptăm către această sumă de 1.600 de paturi, dar (...) avem limitări cu privire la resursa umană, nu este ceva ce să putem schimba de azi pe mâine, oamenii sun tobosiţi, în spitale avem nevoie de o gură de aer”, a mai afirmat Voiculescu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG