Linkuri accesibilitate

Restricții de weekend: incidență de peste 4 la mie, circulația interzisă după ora 20:00, magazinele se închid la 18:00


Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat

Guvernul a decis noile restricții care vor fi luate în România, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Restricțiile au fost propuse de Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU), care s-a întrunit înaintea ședinței de guvern.

Pe scurt, în localitățile în care incidența este de peste 4 la mie în ultimele două săptămâni, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația e permisă doar până la 20.00 iar activitatea operatorilor economic, până la ora 18:00. Se va reveni asupra acestor măsuri când incidența scade sub 3,5 la mie. ​Dacă incidența depășește 7,5, măsurile sunt valabile pe toată durata săptămânii.

De asemenea, au fost adoptate măsuri și pentru sărbătorile de Paște evreiesc, catolic și ortodox și va fi suspendată activitatea în ​sălile de sport/fitness, în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4 la mie.

Marea Britanie a fost scoasă de pe lista galbenă.

Declarațiile premierului Florin Cîțu:

  • Am luat câteva decizii care vor ajuta la reducerea efectelor pandemiei. Aceste decizii au fost adoptate prin Hotărâre de Guvern.
  • Am adoptat și măsuri pentru mediul de afaceri, de fapt prelungirea unor măsuri: se prelungește facilitatea pentru HoReCa, cu 90 de zile. Rambursare TVA până la începutul anului, 2021, măsură care va ajuta companiile.
  • De asemenea au fost adoptate facilități fiscale pentru contribuabili, aministia fiscală și eșalonarea simplificată la plată.
  • Am alocat sumele necesare pentru tichete de masă și pentru plata minerilor aflați în greva foamei la Suceava.
  • Vom trimite în acest weekend încă 50.400 de doze de vaccin către Republica Moldova.

Campania de vaccinare:

  • La finalul lui martie avem 2,6 milioane de doze, în aprilie vom avea 4,5 milioane de doze. 25,7 milioane de doze vom primi în total, până la finalul lunii septembrie, mai mult decât estimam inițial.
  • Pe platforma de vaccinare sunt doar 771.000 de persoane și lista va fi epuizată foarte rapid.
  • Toată lumea trebuie să înțeleagă să ne vaccinăm.
  • Decizia CNSU modifică și o formulă de calcul pentru rata de incidență. Cele două formule nu au decalaje semnificative, dar e bine pentru acuratețe. Nu e nicio implicație reală că anul trecut a fost folosită altă formulă de calcul.
  • Măsurile pe care le luăm sunt sigur că vor duce la dezbateri în spațiul public, dar, repet, România are printre cele mai relaxate măsuri din UE, scopul fiind să ținem economia deschisă.
  • Aş face o propunere domnului ministru al Sănătăţii, ca la întoarcerea copiilor la şcoală, copiii care merg acum în vacanţă – aici este şi domnul ministrul al Educaţiei – deci împreună aş vrea să căutați resursele, și vă ajut şi eu, să-i testăm pe elevi când se întorc la şcoală. Să avem aceste teste non invazive, să testăm cât mai mulţi dintre ei când se întorc la şcoală. Cred că este o soluţie bună ca să ţinem sub control pandemia.

Măsurile prezentate de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat:

  • A fost discutată situația actuală și a rezultat hotărârea nr 20 a CNSU.
  • Astfel, acolo unde incidența e peste 4 la mie în ultimele două săptămâni, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația e permisă doar până la 20.00 iar activitatea operatorilor economic, până la ora 18:00. Se va reveni asupra acestor măsuri când incidența scade sub 3,5 la mie.
  • Dacă incidența depășește 7,5, măsurile sunt valabile pe toată durata săptămânii.
  • Pesah - sâmbăta și duminica aceasta, de sărbătoarea Pesah (Paștele Evreiesc) - 26 și 27 martie - se va permite circulația până la ora 22:00 .
  • Paștele Catolic - în noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă circulația între 20.00-02.00 pentru participarea la slujbe.
  • Paștele Ortodox - În noaptea de 1 spre 2 mai nu vor fi limitări, dar vor apărea aceste modificări în HG pentru că aceasta e valabilă până în 14 aprilie.
  • Se suspendă activitatea în sălile de sport/fitness, în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4. Activitatea va fi reluată atunci când incidența scade sub 3,5 la mie.
  • A fost adoptată o nouă listă a țărilor din zona galbenă. Marea Britanie nu mai este pe listă.

​Declarațiile ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode:

  • Guvernul a adoptat azi, în primă lectură, un proiect de lege şi, în condiţiile în care Parlamentul nu ia în discuţie amendamentele pe care le-am propus la Legea 55/2020 privind combaterea pandemiei de COVID-19. Aşteptăm punctul de vedere al avizatorilor şi cel mai probabil vom aproba săptămâna viitoare acest proiect de lege, îl vom trimite în procedură de urgenţă în Parlament şi îmi exprim speranţa că într-un timp foarte scurt va fi adoptat. Legea 55 prevede sancţiunea principală a amenzii, în cazul în care operatorii economici încalcă normele sanitare, respectiv suspendarea temporară a activităţii acestora.
  • Pentru operatorii economici sancţionaţi care continuă să încalce prevederile legale, am considerat că e necesară instituirea unei sancţiuni complementare. Astfel, închiderea pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar unde operatorul economic desfăşoara activitatea. Ea se va materializa prin afişarea la loc vizibil, la intrare, a mesajului că spaţiul e închis temporar din cauza nerespectării măsurilor impuse pentru diminuarea efectelor COVID, cu menţiunea datei până la care e valabilă această sancţiune. Dacă acestea continuă să își desfășoare activitatea, se va aplica sigiliu. Îndepărtarea sigiliilor este faptă penală.
  • Vom stabili și instituțiile chemate să aplice aceste prevederi. Îmi doresc ca în cel mai scurt timp aceste reglementări să fie publicate în Monitorul Oficial și să poată fi aplicate, pentru a limita la minimum posibil răspândirea pandemiei

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, despre calculul ratei de infectare:

  • Este tot 14 zile, doar că ne uităm începând cu a treia zi în urmă şi asta pentru a avea toate datele despre testele pozitivate, alocate.
  • Durează 48 de ore finalizarea testelor.
  • Diferenţa nu este fenomenală, diferenţa e una care întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri, poate să facă lucrul acesta dacă trendul e crescător, dar nu în mod fundamental.
  • În acestă săptămână diferența pentru introducerea numărului de teste este undeva la 2 zile.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Interzicerea circulației în afara localității - La acest moment nu se aplică și nu intră în discuție interzicerea circulației în afara localității. Vor fi valabile doar măsurile anunțate. Mâine se va publica HG și localitățile trebuie să aplice imediat aceste măsuri. ​Este o chestiune de formalitate întrunirea comitetelor pentru situații de urgență. Sunt reguli unitare și nu vor fi discuții asupra lor, se respectă HG. În secunda în care se ajunge la 4 la mie, se aplică regula. Comitetele și INSP pot în continuare să propună carantinări de zone, de localități. Dacă vine astfel de propunere, se va urma mersul legal și se va semna ordinul în acest sens, dar aceste măsuri se aplică indiferent că e carantină sau nu. Va fi necesară declarație pe propria răspundere după ora 20:00, în care să fie menționat motivul deplasării. Motivele rămân cele valabile și până acum (pentru carantina de noapte de la ora 22:00)

Măsura pentru sălile de fitness - se aplică doar pentru aceste spații, nu și pentru sportul de performanță.

Slujba de Paște - Nu există nicio discuție despre restricții pentru participarea la slujbă.

Aglomerația din magazine la reducerea programului - Toți agenții economici să se gândească la telemuncă și la decalarea/adaptarea programului de lucru. Nu să ieșim de la lucru la ora 18:00. Nu suntem singura țară care ia astfel de măsuri. În Franța limitarea circulației e de la ora 18:00. Va fi un ordin de ministru care trebuie ajustat pentru stabilirea numărului de persoane și a regulilor de distanțare în magazine. Cât privește respectarea regulilor în magazine, responsabilitatea e a administratorului magazinului și a fiecăruia dintre noi. Nu vom avea câte un polițist în fircare magazin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG