Linkuri accesibilitate

Criza din Myanmar | 50 de persoane împușcate de militari de Ziua Forțelor Armate


Criza din Myanmar a început pe 1 februarie, când junta militară a preluat puterea politică a țării

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise sâmbătă de forțele de ordine din Myanmar în timpul unei protest organizat de cei nemulțumiți de lovitura de stat de pe 1 februarie.

Crimele au avut loc după ce liderul juntei de guvernământ a spus că armata va proteja poporul și va depune eforturi pentru democrație.

Protestatarii împotriva loviturii de stat militare din 1 februarie au ieșit pe străzile din Yangon, Mandalay și alte orașe, sfidând un avertisment că ar putea fi împușcați „în cap și în spate”, în timp ce generalii țării sărbătoreau Ziua Forțelor Armate, scrie Reuters.

„Astăzi este o zi de rușine pentru forțele armate”, a declarat dr. Sasa, un purtător de cuvânt al CRPH, un grup anti-juntă.

„Generalii militari sărbătoresc Ziua Forțelor Armate după ce tocmai au ucis peste 300 de civili nevinovați”, a spus el, oferind o estimare aproximativă a numărului victimelor care au fost ucise de la începutul protestelor din țară.

Cel puțin patru persoane au fost ucise când forțele de securitate au deschis focul asupra unei mulțimi care protestează în fața unei secții de poliție din suburbia Dala din Yangon în primele ore ale zilei de sâmbătă, a informat Myanmar Now.

Totodată, cel puțin 10 persoane au fost rănite, arată portalul de știri.

Criza din Myanmar a dus la uciderea a peste 300 de persoane până acum
Criza din Myanmar a dus la uciderea a peste 300 de persoane până acum

Trei persoane, inclusiv un tânăr care joacă într-o echipă locală de fotbal sub 21 de ani, au fost împușcați și uciși într-un protest din cartierul Insein al orașului, a declarat un vecin pentru Reuters.

Alte treisprezece persoane au fost ucise în timpul altor proteste din Mandalay, arată Myanmar Now. De asemenea, au fost raportate decese din regiunea Sagaing de lângă Mandalay, orașul Lashio din est, din regiunea Bago, lângă Yangon și din alte părți.

Un purtător de cuvânt al armatei nu a răspuns la apelurile care solicită comentarii.

După ce a prezidat o paradă militară în capitala Naypyitaw pentru a marca Ziua Forțelor Armate, generalul senior Min Aung Hlaing a reiterat promisiunea de a organiza alegeri, fără a acorda niciun termen.

„Armata încearcă să își unească mâinile cu întreaga națiune pentru a proteja democrația”, a spus generalul într-o transmisie live la televiziunea de stat, adăugând că autoritățile au căutat să protejeze poporul și să restabilească pacea în toată țara.

Numărul de oameni uciși în protestele sunt organizate în Myanmat de la lovitura de stat împotriva guvernului ales al lui Aung San Suu Kyi a ajuns la 380.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG