Linkuri accesibilitate

Manifest pentru Timișoara europeană: fără șovinism, xenofobie, antisemitism


Câte zeci de timișoreni s-au adunat în fața Primăriei și au solicitat respectarea punctului 4 al Proclamației de la Timișoara.

După două seri în care grupuri de cetățeni au defilat săptămâna trecută prin Timișoara cu mesaje împotriva restricțiilor, marți, 6 aprilie, câteva zeci de timișoreni au dorit să reafirme valorile europene ale orașului, în opoziție cu lozincile șovine, xenofobe, antisemite proferate anterior.

Reamintim că protestele din 28 și 29 martie au degenerat în provocări xenofobe nocturne la domiciliul primarului de origine germană a Timișoarei.

Manifestația din fața primăriei a fost organizată pe Facebook, la chemarea unor persoane publice independente, neafiliate politic. Prof.Dr. Vasile Popovici, diplomat, a subliniat că Timișoara nu poate rămâne fără răspuns la manifestările pline de ură, promovând dihonia între etnii, aflate în contradicție cu spiritul orașului și cu punctul 4 al Proclamației de la Timișoara.

Societatea civilă se exprimă, politicienii tac

Un document de poziție distribuit presei și participanților arată cu degetul spre clasa politică mută la manifestările „primitive” ale celor care „agită limbajul urii”: Din păcate, partidele politice locale au ales să nu se exprime, din teamă, din calcul meschin sau dintr-o eclipsă a rațiunii. De aceea suntem aici, ca să ne exprimăm noi, reprezentanți ai societății civile, spre a apăra onoarea orașului nostru umilit de barbaria celor puțini. Societatea civilă dorește civilitate, înțelegere și pace socială. Avem nevoie de ele mereu – și cu atât mai mult în vremuri când semenii noștri cad răpuși de boală sau luptă cu ea în chiar aceste momente”.

Unul dintre mesajele celor care au participat la acțiune
Unul dintre mesajele celor care au participat la acțiune

Manifestul subliniază că spațiul bănățean a fost guvernat de-a lungul istoriei sale de „firescul toleranței, al înțelegerii interetnice și al deschiderii spre cultura și limba celuilalt”, valori tulburate recent de forțe obscure, de sorginte neolegionară.

De aici nevoia comunității de a se apăra pentru a nu-și pierde identitatea: Suntem aici pentru a ne reaminti cine suntem. Din casele noastre tăcute, din căminele timișorenilor tulburate de cei care folosesc cuvintele unui decembrie însângerat și le răstălmăcesc sensul batjocorind ideea de libertate, aducem acest mesaj de respect pentru Timișoara, deopotrivă românească și europeană”.

„Lucrăm cu cel mai mic număr de doctori din Europa”

Profesorul Dorel Săndesc, medic ATI, vicepreședintele Societății Române de ATI, a adus mesajul medicilor și al personalului medical. „Nu reprezint aici o armată de îngeri. Suntem, oameni și noi, cu slăbiciunile noastre”, a spus doctorul, adăugând câteva dintre dificultățile greu de surmontat în pandemie ale sistemului medical. Se lucrează cu cel mai mic număr de medici și personal medical din Europa raportat la numărul de cetățeni. Paturile s-au dublat în ATI în ultimul an, personalul a rămas același. Deci presiunea este imensă.

Dorel Sandesc
Dorel Sandesc

Injuriile adresate medicilor – „suntem făcuți criminali, hoituri, escroci, șpăgari ”- dintr-o extremă „întunecată” a societății românești adaugă la frustrările momentului. Pentru aceștia doctorul timișorean are un mesaj emoționant:

„Dacă vreodată veți ajunge să aveți nevoie de noi, chiar dacă pe fruntea voastră ar scrie injuriile aruncate asupra noastră, noi vă vom îngriji cât putem noi mai bine, fiindcă asta este noblețea acestei meserii”.

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara și scriitorul Daniel Vighi au subliniat distorsiunea ideii de libertate de cei care o batjocoresc azi, liberate greu câștigată în Revoluția din 1989.

Printre participanți s-au numărat intelectuali de notorietate, membri ai Inițiativei Timișoara și ai Societății Timișoara, medici, tineri interesați de menținerea reputației orașului lor.

Primarul Dominic Fritz a asistat la manifestație fără să se implice. Întrebat de jurnaliști, a punctat că nu percepe evenimentul ca o susținere a sa, ci ca pe o susținere a Timișoarei, printr-un mesaj pozitiv transmis țării și lumii.

Manifestația s-a desfășurat în respectul regulilor de prevenție sanitară prevăzute în pandemie. Un singur participant a încercat să tulbure evenimentul, fluturând o pancartă jignitoare la adresa edililor. El a fost însă ținut la distanță de jandarmi.

Proclamația de la Timișoara. Punctul 4
„Pentru victoria Revoluției din Timișoara s-au jertfit, alături de români, și maghiari, și germani, și sârbi și membri ai altor grupări etnice care de secole conlocuiesc în orașul nostru pașnic, în buna înțelegere. Timișoara este un oraș românesc și european, în care na­ționalitățile au refuzat și refuză naționalismul. Invităm pe toți șovinii din România, indiferent că sunt români, maghiari sau germani, să vină la Timișoara, la un curs de reeducare în spiritul toleranței și al respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea Casa a Europei”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG