Linkuri accesibilitate

Rusia a anunțat că-și retrage trupele de la granița cu Ucraina


Ministrul ucrainean de Externe, Serghei Șoigu, a anunțat că exercițiile militare de la granița cu Ucraina au încetat și că se vor întoarce la bază până pe 1 mai.
Ministrul ucrainean de Externe, Serghei Șoigu, a anunțat că exercițiile militare de la granița cu Ucraina au încetat și că se vor întoarce la bază până pe 1 mai.

Rusia își retrage trupele de la granița cu Ucraina și declară finalizate „exercițiile militare” din zonă.

„Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest din vecinătatea Ucrainei”, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu într-un comunicat de presă, citat de Euronews.

Oficialul rus spune că trupele se vor întoarce la bază până pe 1 mai

Joi dimineață, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a încurajat Occidentul să consolideze sancțiunile împotriva Rusiei, exprimându-și îngrijorarea cu privire la continuarea masării de trupe la granița țării sale.

El a sugerat excluderea Rusiei din sistemul global de plăți bancare SWIFT, pentru a descuraja Kremlinul să recurgă la și mai multe forțe militare.

Între timp, Moscova a respins îngrijorările, spunând că a avertizat Kievul că nu internționează să preia din nou regiunea estică a rebelilor.

Ministerul rus al Apărării a declarat că exercițiile militare din Crimeea au implicat 60 de nave, peste 10.000 de soldați, 200 de avioane și 1.200 de vehicule militare.

Serviciul federal de securitate din Rusia a anunțat că a arestat joi, în Crimeea, un bărbat suspectat de trădare, ce ar fi furnizat Ucrainei informații secrete despre flota din Marea Neagră.

Miercuri, președintele Vladimir Putin și-a susținut discursul anual în fața națiunii în care a lansat un avertisment către adversarii internaționali.

„Linia roșie" trasată adversarilor internaționali

Dincolo de chestiunile interne, Putin a lansat și un avertisment internațional: „Dacă cineva percepe bunele noastre intenții drept slăbiciune, le transmit că răspunsul Rusiei va fi asimetric și dur”.

În unele țări, a început o tradiție obscenă a acuzării Rusiei pentru orice. E un fel de sport, un nou fel de sport. Sper că nimeni nu se va gândi să depășească linia roșie în relația cu Rusia, iar unde e acea linie, noi vom stabili”, a spus Vladimir Putin.

El a menționat situația internațională în cea de-a doua parte a discursului despre starea națiunii.

Din păcate”, unii membri ai comunității internaționale ar fi obișnuiți cu aplicarea de sancțiuni ilegale și încearcă să își impună voința în fața altor țări, a spus Putin și a făcut referire la situația din Belarus, al cărui președinte ar fi fost victima unei tentative de asasinat plănuite „din afară”. La fel, a adăugat președintele Rusiei, fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi fost înlăturat în urma unui complot „din afară”, referiri evidente la Statele Unite și Uniunea Europeană.

Țările Occidentale au ignorat apelurile „repetate” ale Rusiei pentru purtarea unor discuții despre securitatea cibernetică, a mai adăugat el spunând că „acte neprietenoase față de Rusia" continuă „fără niciun motiv”. „Vrem relații bune cu toți membrii comunității internaționale”, a spus Putin.

Vladimir Putin a menționat în discurs modernizarea forțelor militare, care ar fi acum echipate cu armament modern în proporție de 75%, dar și o serie de realizări în plan nuclear. Cu toate acestea, afirmă el, Rusia cheamă toate țările la discuțiile despre controlul înarmării și e dispusă să discute despre toate sisteme – ofensive și defensive.

Mișcările de trupe ale Rusiei din Peninsula Crimeea și de la granița cu Ucraina au îngrijorat lumea occidentală, mulți analiști au spus că reprezintă o provocare pentru ca NATO să răspundă cu propriile sale trupe. Recent, ministrul german al Apărării a declarat că Rusia generează o ameninţare „concretă şi imediată” pentru securitatea Europei.

În urmă cu o săptămână, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre, aceste nave au trecut prin Strâmtoarea Kerci din Peninsula Crimeea. Oficialii ruși nu au spus cât vor vor dura exerciţiile.

În urmă cu două zile, șeful diplomației europene, Josep Borell, a spus că Rusia a masat 150.000 de trupe la granița cu Ucraina.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat, luni, la finalul reuniunii cu miniștrii de Externe ai statelor membre că mobilizarea de trupe rusești de la granița cu Ucraina și din Crimeea este motiv de maximă îngrijorare pentru UE în condițiile în care ar fi vorba de peste 150.000 de militari, cea mai mare mobilizare militară a Rusiei văzută până acum la granița Ucrainei.

Riscul unei escaladări a situației este evident. Salutăm răspunsul cumpătat al Ucrainei și cerem Rusiei să dezamorseze tensiunile", a spus Borrell, care a adăugat că UE susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Mișcările de trupe și tehnică militară din ultimele săptămâni au provocat îngrijorarea Ucrainei, care amintește că mișcări similare au avut loc și înainte de anexarea ilegală a Crimeei.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a menționat, luni, îngrijorarea României cu privire la „deteriorarea situației de securitate și la mobilizarea trupelor rusești în și în jurul Ucrainei".

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG