Linkuri accesibilitate

Surse de la Kremlin: summit Biden - Putin, posibil în iunie


A combo photo of U.S. Presidnet Joe Biden (L) and Russian Presiden Vladimir Putin
A combo photo of U.S. Presidnet Joe Biden (L) and Russian Presiden Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin ar putea ține un summit cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat o sursă din Kremlin pe 25 aprilie.

La începutul acestei luni, Biden a propus o întâlnire față în față cu liderul Rusiei, în timp ce tensiunile cresc între cele două țări.

Kremlinul a sugerat că acest summit este bine-venit și că au început deja negocierile.

Unul dintre diplomații de top ai Rusiei, Yury Ushakov, a spus că încă nu s-a luat o decizie finală despre întâlnirea propriu-zisă, dar e posibil să aibă loc în iunie.

„Se vorbește despre iunie, avem până și date concrete”, a declarat Ushanov la canalul național Rossiya-1.

„Decizia va ține cont de mai mulți factori”, adaugă Ushakov, fost ambasador al Rusiei în Statele Unite.

Pe 25 aprilie, Ministrul de Externe rus Sergei Lavrov a spus că ideea unui summit a fost „bine-venită și luată în considerare.”

O posibilă întâlnire în iunie ar putea coincide cu vizita președintelui Biden în Marea Britanie pentru summit-ul G7, precum și summit-urile cu NATO și UE la Bruxelles. Casa Albă a declarat că orice summit între Biden și Putin ar avea loc într-o țară neutră din Europa. Austria și Finlanda s-au arătat amândouă interesate să găzduiască această întâlnire.

Tensiunile dintre SUA și Rusia sunt în creștere, datorită conflictului din Ucraina, a noilor sancțiuni impuse Moscovei pe marginea atacurilor cibernetice, statutul lui Aleksei Navalîi, și multe altele.

În martie, Rusia a fost înfuriată după ce Biden a aprobat un comentariu dintr-un interviu conform căruia Putin ar fi un „ucigaș”. Moscova și-a retras ambasadorul la Washington în urma accelor comentarii.

Ambasadorul Statelor Unite în Rusia, John Sullivan, s-a întors săptămâna trecută în State, după ce Moscova i-a recomandat să plece temporar.

Luna aceasta, Rusia a declarat 10 angajați ai ambasadei Statelor Unite personae non-gratae ca răspuns la expulzarea a 10 diplomați ruși din SUA și sancțiunile americanilor asupra lor.

Biden a spus de repetate ori că va fi dur cu Rusia pe marginea politicilor ostile, dar că va căuta să coopereze în domeniile în care cele două țări au lucruri în comun. Aceste domenii de interes comun includ armele nucleare, schimbarea climatică, Coreea de Nord și pacea în Afghanistan.

XS
SM
MD
LG