Linkuri accesibilitate

Bugetele militare au crescut în pandemie. Americanii cheltuie 39% din totalul global


Fregata Regina Maria într-un exercițiu maritim în Marea Neagră, 2015.

De la începutul pandemiei, Produsul Intern Brut (PIB) este în scădere pe întreg globul. Cu toate acestea, cheltuielile militare au crescut în ultimul an.

Noul raport anual al Institutului de Cercetare Internațional al Păcii de la Stockholm (SIPRI) arată că în 2020, la nivel global, s-au cheltuit 1.981 de miliarde de dolari pe apărare și armată. Cifra prezintă o creștere de 2,6% față de 2019.

Cheltuielile militare au reprezentat 2,4% din PIB-ul global în 2020, față de 2,2% în anul precedent. Aceasta este cea mai mare creștere de după criza financiară din 2009.

Cine a cheltuit cel mai mult?

62% din cheltuielile militare din 2020 au fost înregistrate de doar cinci țări: Statele Unite ale Americii, China, India, Rusia și Regatul Unit. Fiecare dintre aceștia au crescut investițiile militare în 2020.

Statele Unite au crescut investițiile cel mai mult față de anul precedent, crescând cheltuielile cu 4,4% pentru a atinge un total de 778 de miliarde de dolari. China a cheltuit cu 1,9% mai mult decât în 2019, Rusia cu 2,5% și Regatul Unit cu 2,9%.

SUA rămâne puterea globală care cheltuie cel mai mult: cele 778 de miliarde de dolari ale americanilor constituie 39% din suma globală investită în armată și apărare, la fel de mult cât următoarele 12 țări din top. Acesta este al treilea an consecutiv în care bugetul militar american s-a aflat în creștere.

Americanii tind să investească în industria lor militară când se simt amenințați de inamicii lor strategici: Rusia și China.

China, care are al doilea cel mai mare buget militar din lume, cheltuie 252 de miliarde de dolari în efortul de a se menține ca putere regională și globală. În China, acest buget este în ascensiune continuă în ultimii 26 de ani.

Pe locul trei se află India, care cheltuie doar 3,1% din bugetul militar global - 72,9 miliarde de dolari. În ultimii zecce ani, India ș-a mărit bugetul cu 34%, pe seama conflictului cu Pakistan. Pe lângă problema Cașmirului, India s-a mobilizat și la granița cu China în ultimii cinci ani.

Bugetul militar din 2020 al Rusiei a fost de 61,7 miliarde de dolari, în creștere de 26% față de 2011. Impactul economic al pandemiei s-a văzut însă în suma totală, care a fost cu 6,6% mai mică decât bugetul inițial.

Regatul Unit a detronat Arabia Saudită, intrând în top 5. Britanicii au investit 59,2 miliarde de dolari în industria lor militară.

Cheltuielile NATO

Șase din primele 15 cele mai mari bugete militare aparțin statelor membre NATO: SUA, Regatul Unit, Germania, Franța, Italia și Canada au dat în total 1103 miliarde de dolari pe industriile militare. Bugetul celor șase țări constituie 90% din bugetul militae al întregului grup NATO.

Statele care fac parte din NATO se angajează, teoretic, să pună deoparte 2% din PIB pentru industria militară. Practic, puține dintre ele fac acest lucru. În timpul mandatului său, fostul președinte american Donald Trump a criticat membrii europeni ai NATO pentru că nu puneau umărul suficient.

Raportul NATO din 2019 arată că șapte dintre țările membre au atins pragul de 2%. Pe lângă SUA și Regatul Unit, peste 2% au cheltuit doar Grecia, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. O parte dintre acestea se confruntă cu pericole strategice constante: țările baltice și Polonia se învecinează cu Rusia și aliatul său, Belarus, iar conflictul dintre Grecia și Turcia se reaprinde din când în când.

Cât a cheltuit România?

În ultimul an, atât România cât și Ungaria au crescut bugetul militar în proporție semnificativă. Conform raportului SIPRI, România este pe locul 9 între țările cu cea mai mare creștere a cheltuielilor militare între 2019 și 2020, iar Ungaria se află pe locul 10.

România a investit 5727 miliane de dolari în industria militară, cu 21% mai mult decât în 2019. Țara noastră a atins astfel pragul NATO de 2%, conform estimărilor din raportul NATO din 2020.

România și Bulgaria rămân aliați europeni de importanță majoră în NATO, datorită accesului la Marea Neagră. Decizia recentă a Rusiei de a trimite trupe la granița estică a Ucrainei și în Crimeea a adus aminte membrilor alianței nord-atlantice de amenințările din zonă. Rusia a anunțat vinerea trecută că își va retrage armata de la granițele Ucrainei, însă aliații NATO rămân în gardă.

Infografic: Cheltuielile militare.
Infografic: Cheltuielile militare.

*Articol redactat de Ollie Cocris, stagiar Europa Liberă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG