Linkuri accesibilitate

Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA. Liderul PNL Iași s-a autosuspendat din funcție, însă rămâne șef CJ


Romania- Costel Alexe- Ministry of environment- Orban government
Romania- Costel Alexe- Ministry of environment- Orban government

Liderul PNL Iași, Costel Alexe, fost ministru al Mediului, a anunțat marți că s-a autosuspendat din funcția de președinte al PNL Iași după ce a fost pus sub acuzare și plasat sub control judiciar într-un dosar al DNA.

Alexe a menționat că a fost invitat la DNA pe 27 aprilie și a căpătat calitatea de inculpat în dosarul în care este acuzat că ar fi primit mită tablă.

Anunțul președintelui Consiliului Județean Iași vine la două zile după ce primarul orașului, Mihai Chirica, a fost și el inculpat într-un dosar al DIICOT care vizează folosirea ilegală a unui teren din Copou.

„Sunt nevinovat și am convigerea că voi demonstra acest lucru în instanță, dar, în acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcția de președinte al PNL Iași. Partidul Național Liberal a susținut permanent lupta împotriva corupției prin toate măsurile pe care le-a luat nu doar de când este la guvernare, ci și când a fost partid în opoziție. Și eu personal am susținut lupta împotriva corupției, am promovat integritatea în activitatea mea politică și așa voi proceda și de acum înainte”, a spus Alexe.

Acesta a mai precizat că își „va demonstra nevinovăția în justiție” și a luat decizia autosuspendării pentru ca „această nouă calitate pe care o am în dosar” să nu afecteze imaginea filialei.

„Echipa PNL Iași este profesionistă, am muncit foarte mult să construim programul de guvernare și viziunea de dezvoltare a comunității și am reușit să obținem cele mai bune rezultate pentru PNL la ultimele cicluri electorale.”

Alexe a spus însă că își va continua activitatea de președinte al Consiliului Județean și va demonstra „împreună cu echipa pe care am format-o că putem implementa programul de guvernare pe care l-au votat ieșenii și că administrația liberală este un exponent al schimbării în bine.”

Ancheta DNA

Potrivit DNA, Costel Alexe este acuzat de procurori de luare de mită și instigare la delapidare.

„La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE”, arată DNA într-un comunicat din data de 28 aprilie.

Procurorii au mai arătat că foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020 la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

„Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului. Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.”

Știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG