Linkuri accesibilitate

Raport UE: Rusia și China încearcă să răspândească neîncredere în vaccinurile occidentale pentru Covid-19


A nurse holds a vial of the AstraZeneca COVID-19 vial
A nurse holds a vial of the AstraZeneca COVID-19 vial

Mass-media rusă și chineză încearcă în mod sistematic să răspândească neîncredere în vaccinurile occidentale COVID-19 prin campanii de dezinformare online, potrivit unui raport european publicat miercuri și citat de Reuters.

Raportul arată că din decembrie până în aprilie, mass-media de stat din cele două țări au promovat știrile false online în mai multe limbi, exagerând îngrijorările legate de siguranţa vaccinurilor, creând legături nefondate între vaccinuri şi decesele din Europa şi promovând vaccinurile ruseşti şi chinezeşti ca fiind superioare.

Kremlinul şi Beijingul neagă toate acuzaţiile de dezinformare făcute de UE. Însă, europenii realizează rapoarte periodice şi caută să colaboreze cu Google, Facebook, Twitter şi Microsoft pentru a limita răspândirea ştirilor false.

Diplomaţia vaccinului rus şi chinezesc „urmează o logică de joc cu sumă zero şi este combinată cu eforturi de dezinformare şi manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident”, se mai arată în studiul UE .

Atât Rusia, cât şi China folosesc mass-media controlate de stat, reţele de comunicare de proximitate şi reţele sociale, inclusiv conturi diplomatice oficiale de social media, pentru a atinge aceste obiective", se spune în raport, citând 100 de exemple ruseşti în acest an.

UE şi NATO acuză în mod regulat Rusia de acţiuni sub acoperire, inclusiv de dezinformare, pentru a încerca să destabilizeze Occidentul prin exploatarea diviziunilor din societate.

Problemele legate de furnizarea de vaccinuri AstraZeneca, precum şi efectele secundare foarte rare ale vaccinurilor AstraZeneca şi Johnson & Johnson au fost confiscate, se arată în raport.

Atât canalele oficiale chineze, cât şi mass-media pro-Kremlin au amplificat conţinutul cu privire la presupusele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale, denaturând şi senzaţionalizând rapoartele internaţionale ale mass-media şi asociind decesele la vaccinul Pfizer / BioNTech în Norvegia, Spania şi în alte părţi", se arată în raport.

Rusia neagă orice astfel de tactică şi preşedintele Vladimir Putin a acuzat duşmanii străini că au vizat Rusia prin răspândirea de ştiri false despre coronavirus.

Anul trecut, China a încercat să blocheze un raport al UE potrivit căruia Beijingul răspândea dezinformarea cu privire la epidemia de coronavirus, potrivit unei anchete a Reuters.

În timp ce UE nu şi-a vaccinat cei 450 de milioane de cetăţeni la fel de repede ca Marea Britanie, care nu mai este membră a blocului, campaniile de vaccinare s-au intensificat, mai ales pe baza vaccinului fabricat de grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech.

Presa rusă a scris că „Brexitul a salvat Marea Britanie de haosul vaccinului care cuprinde UE”, potrivit UE.

„Astfel de naraţiuni indică un efort de a semăna diviziunea în UE", mai arată raportul UE.

În raport, publicat online la https://euvsdisinfo.eu/, UE afirmă că contul oficial Sputnik V al Rusiei de pe Twitter a încercat să submineze încrederea publicului în Agenţia Europeană a Medicamentului. Sputnik V a răspuns că există o campanie de dezinformare împotriva Rusiei şi a vaccinului acesteia, nu invers.

Vom continua să luptăm împotriva campaniei de dezinformare împotriva Sputnik V în interesul de a proteja vieţile din întreaga lume şi de a evita monopolul vaccinului pentru care se străduiesc unii producători de vaccinuri", se spune pe Twitter.

Contul Twitter este administrat de fondul suveran rus de administrare a averilor, Fondul rus de investiţii directe, care este responsabil pentru comercializarea şi promovarea vaccinului Sputnik V.

Între timp, China şi-a promovat vaccinurile drept „bun public global” şi „le prezintă ca fiind mai potrivite pentru ţările în curs de dezvoltare şi, de asemenea, pentru Balcanii de Vest”, a constatat raportul.

XS
SM
MD
LG