Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord consideră „amăgitoare" diplomaţia americană


Un purtător de cuvânt de la Ministerul de Externe din Coreea de Nord l-a acuzat pe preşedintele american că l-a insultat pe Kim Jong-Un
Un purtător de cuvânt de la Ministerul de Externe din Coreea de Nord l-a acuzat pe preşedintele american că l-a insultat pe Kim Jong-Un

Coreea de Nord l-a acuzat pe președintele SUA, Joe Biden, că urmărește o politică ostilă împotriva acesteia și a avertizat cu privire la un răspuns care ar putea lăsa SUA „într-o situație foarte gravă”, potrivit The Guardian. Diplomația americană este apreciată ca „amăgitoare" de oficialii coreeni, aceștia respingând ideea discuţiilor cu Washingtonul, a informat duminică agenţia oficială de presă nord-coreeană.

SUA urmăresc „politica ostilă”, iar președintele Joe Biden a făcut o „mare gafă” spunând Congresului că Coreea de Nord reprezintă o amenințare la adresa securității, se arată într-o serie de declarații făcute duminică de ministerul de externe nord-coreean.

Aceste afirmaţii au fost făcute după ce administraţia americană a declarat că preşedintele Joe Biden este favorabil unei abordări „deschise a diplomaţiei" cu Coreea de Nord privind denuclearizarea.

Într-o declaraţie separată, un purtător de cuvânt de la Ministerul de Externe l-a acuzat pe preşedintele american că l-a insultat pe Kim Jong-Un, adăugând: „Am avertizat SUA suficient pentru a înţelege că vor fi lezate dacă ne provoacă".

Declarația sa reflectă în mod clar intenția sa de a continua să aplice politica ostilă față de Coreea de Nord așa cum a fost făcută de SUA de peste jumătate de secol", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Acum, când politica lui Biden a devenit clară, Coreea de Nord va fi obligată să facă presiuni pentru măsurile corespunzătoare și, cu timpul, SUA se va afla într-o situație foarte gravă”, a conchis el.

Miercuri, Joe Biden a afirmat în Congres că va folosi „diplomaţia, precum şi o descurajare severă" pentru a opri ambiţiile nucleare ale Phenianului.

Președintele Joe Biden a spus că va folosi „diplomaţia” pentru a opri ambiţiile nucleare ale Phenianului
Președintele Joe Biden a spus că va folosi „diplomaţia” pentru a opri ambiţiile nucleare ale Phenianului


Politica americană va vedea „o abordare calibrată, practică, deschisă a diplomaţiei" cu Coreea de Nord, a declarat vineri presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Obiectivul nostru rămâne denuclearizarea completă a peninsulei coreene", a reamintit ea.

Pledând pentru o abordare „realistă" pe cale diplomatică, în strânsă consultare cu Coreea de Sud şi Japonia, Jen Psaki a rămas evazivă cu privire la posibile viitoare acorduri, distanţându-se în acelaşi timp de administraţiile precedente.

Politica noastră nu se va concentra pe căutarea unui mare acord", a subliniat ea, marcând net diferenţa cu abordarea lui Donald Trump.

Dar nici nu se va baza pe răbdarea strategică", a adăugat ea, referindu-se la o frază folosită în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

La 21 aprilie, preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a îndemnat pe Joe Biden să relanseze negocierile cu Phenianul. „Cel mai important pentru cele două guverne este să aibă o dorinţă de dialog şi de a se aşeza faţă în faţă cât mai curând posibil", a indicat Moon Jae-in, care este aşteptat pe 21 mai la Casa Albă pentru a se întâlni preşedintele american.

Negocierile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord sunt în punct mort oprit după eşecul celui de-al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, în februarie 2019 la Hanoi, şi Phenianul şi-a reluat testele balistice.

XS
SM
MD
LG