Linkuri accesibilitate

Ziua Independenței: 9 sau 10 Mai? Deputat PSD: „Ce a făcut Carol I pe 10 mai în afară de a ciocni o cupă de șampanie?”


Carol I s-a întâlnit pe 16 august 1877 la Gorni-Studen/Plevna, cu țarul Alexandru al II-lea. Domnitorul Independenței s-a aflat pe front din august, la asaltul Griviței, până în decembrie, când sub comanda sa, armatele ruso-române au cucerit Plevna. Arhivele Naționale.
Carol I s-a întâlnit pe 16 august 1877 la Gorni-Studen/Plevna, cu țarul Alexandru al II-lea. Domnitorul Independenței s-a aflat pe front din august, la asaltul Griviței, până în decembrie, când sub comanda sa, armatele ruso-române au cucerit Plevna. Arhivele Naționale.

Ziua oficială a Independenței rămâne după 31 de ani de la căderea comunismului un subiect de dispută politică. PNL a depus un proiect prin care 10 Mai să fie Ziua Independenței, în timp ce un deputat PSD a depus o inițiativă legislativă prin care Independența să fie sărbătorită pe 9 mai.

Dacă istoricii par că au ajuns un acord în privința zilei Independenței, 10 Mai, politicienii duc războaie sterile în Parlament. Două proiecte de lege stau de ani buni în sertarele din Camera Deputaților: unul reflectă viziunea PNL, al doilea o reflectă pe cea a PSD. Parlamentul a votat în urmă cu circa 7 ani o lege prin care 10 Mai devine zi de sărbătoare națională, fără a preciza explicit că este Ziua Independenței. Potrivit acestei legi, 10 Mai este Ziua Regalității, o sintagmă confuză care lasă conflictul la jumătatea drumului.

Proiectul PNL a fost depus în 2016, când majoritatea în Parlament era deținută de PSD și aliații săi de la ALDE și, ulterior, de la Pro România.

Restabilirea adevărului istoric și reluarea tradiției istorice dintre anii 1866 – 1947, când era sărbătorită ziua de 10 Mai drept Zi Națională a României, reprezintă unul dintre cele mai importante motive. În toată această perioadă, ziua de 10 Mai a fost sărbătorită până când regimul comunist a denaturat faptul istoric și a anulat această celebrare”, se arată în expunerea de motive depusă de liberali.

Proiectul a trecut de Senat în decembrie 2016, dar s-a oprit la Comisia de Cultură din Camera Deputaților. Președintele acestei comisii a fost în legislatura trecută deputatul Gigel Știrbu (PNL), inițiatorul proiectului referitor la ziua de 10 Mai.

„Ce am putut face noi a fost să o ținem la Comisie și apoi să o retrimitem la comisie deoarece plecase în plen cu raport de respingere. Sper din toată inima ca în perioada următoarea actuala majoritate să ia în considerare faptul că această inițiativă trebuie adoptată și să facă demersurile necesare pentru ca ea să vină în plen și să fie adoptată. Din punctul de vedere al PNL, e un proiect legislativ care restabilește un adevăr istoric. Independența României trebuie să fie o zi de sărbătoare națională!”, a declarat deputatul pentru Europa Liberă.

PSD vrea ziua Independenței pe 9 mai

Potrivit deputatului PNL, un adversar acerb al ideii a fost Adrian Solomon (PSD). Pentru ca legea să treacă în legislatura trecută trebuia să primească voturile în Parlament, iar comisia de Muncă, unde social-democratul a fost președinte, era comisie raportoare.

Poate s-a băut șampanie pe 10 Mai”, susține deputatul PSD, care vrea ca 9 mai să fie Ziua Independenței.

El invocă în argumentația sa Mesajului Tronului din 15 iunie 1877.

Constatând imperioasa necesitate de a ne asigura viitorul, de a feri țara noastră de solidaritatea faptelor și greșelilor străine, de a fi și noi un stat de sine stătător și răspunzător numai de actele noastre și contând pe sentimentele de dreptate, pe binevoitorul sprijin al puterilor garante, dumneavoastră, în ziua de 9 mai, ați proclamat independența completă a României”.

Potrivit lui Adrian Solomon și proiectul său este blocat la Comisia de Cultură de câțiva ani.

De ce susțin ei că 10 mai e ziua Independenței, ce le dă dreptul ăsta? Ce document palpabil, ce act a făcut Carol I pe 10 mai în afară de a ciocni o cupă de șampanie și de a-i felicita pe cei care au venit să-l felicite de Ziua Națională? Regimul comunist nu a schimbat și documentele istorice. Vorbesc ca profesor de istorie, absolvent de facultate serioasă. Nu am văzut acea proclamație a Independenței semnată de Carol I nicăieri pe holurile Parlamentului, care ar trebui să fie totuși forul care găsește loc și pentru astfel de documente. Dacă te duci în America, găsești declarația de Independență pusă în Capitoliu, la fel în Franța, găsești Declarația Drepturilor Cetățeanului. Noi nu avem documentul acesta, unde e documentul, l-au mâncat comuniștii?”, a fost poziția exprimată de Adrian Solomon pentru Europa Liberă.

Adrian Solomon a precizat că va sărbători în continuare ziua Independenței pe 9 mai, data la care Mihail Kogălniceanu, fost ministru de Externe, a ținut discursul în Parlament.

10 Mai, Ziua Independenței

Istoricii Alin Ciupală, profesor la Facultatea de Istorie – Universitatea București și Dorin Dobrincu, istoric la Institutul A.D. Xenopol din Iași, susțin însă că 10 Mai este Ziua Independenței.

În epocă, Independența a fost proclamată pe data de 10 Mai pentru a se lega de figura Principelui, viitorul Rege Carol I. 10 Mai este ziua dinastiei, zi care s-a transformat după 1881, în Ziua Națională a României. Ziua Națională a României s-a sărbătorit pe 10 Mai, vreme de 80 de ani. Din păcate, în ciuda vocilor istoricilor, care au încercat să pună lucrurile la punct și care s-au exprimat de mai multe ori, în ciuda lucrărilor de specialitate, în ciuda Tratatului de Istorie al Academiei, încă în imaginarul colectiv independența e legată de ziua de 9 mai”, subliniază profesorul Alin Ciupală pentru Europa Liberă.

Comuniștii au recurs la un artificiu: în ziua de 9 mai s-a citit un act, dar Proclamarea oficială a Independenței era pe 10 Mai”, explică și Dorin Dobrincu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG