Linkuri accesibilitate

Israel | Stare de urgenţă în oraşul Lod pe măsură ce violențele escaladează


Ostilitățile dintre Israel și Hamas s-au intensificat miercuri dimineață și cel puțin 35 de oameni au fost uciși în Gaza și cinci în Israel

Guvernul de la Tel Aviv a declarat stare de urgenţă în oraşul Lod, aflat în centrul ţării, după o revoltă a arabilor israelieni, pe măsură ce conflictul între forţele israeliene şi militanţii palestinieni s-a intensificat, scrie BBC.

Mai multe maşini au fost incendiate şi 12 oameni au fost răniţi în ciocnirile pe care primarul oraşului le-a asemuit unui război civil.

În Lod, aflat în apropiere de Tel Aviv, arabii israelieni au protestat şi manifestaţiile au degenerat. Protestatarii au aruncat cu pietre spre poliţie, care a răspuns cu grenade lacrimogene.

Demonstraţia a urmat funeraliilor unui bărbat arab care a murit, cu o zi înainte, în timpul revoltei din oraş. Cel puţin 12 oameni au fost răniţi în ciocnirile de marţi seară, a scris ziarul Haaretz. Poliţia a spus că, odată cu lăsarea serii, situaţia a degenerat. Presa locală a scris că mai multe sinagogi şi magazine au fost incendiate. Marţi noapte, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgenţă în Lod. Efective ale poliţiei israeliane de frontieră au fost aduse din Cisiordania.

35 de oameni din Gaza și 5 din Israel, uciși miercuri dimineață

Miercuri dimineață, ostilitățile dintre Israel și Hamas s-au intensificat și cel puțin 35 de oameni au fost uciși în Gaza și cinci în Israel în cele mai intense schimburi aeriene care au avut loc în ultimii ani, scrie Reuters.

O clădire rezidențială cu mai multe etaje din Gaza s-a prăbușit și o alta a fost puternic avariată după ce au fost lovite în mod repetat de rachetele israeliene.

Israelul a declarat că atacurile sale au vizat și ucis mai mulți lideri ai Hamas. De asemenea, israelienii au vizat și birourile și casele liderilor Hamas.

Ambasada Israelului la București a postat pe Facebook un filmuleț în care arată cum Iron Dome interceptează din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Fâșia Gaza către centrul Israelului:

În alt video postat de ambasadă se vede cum în Rishon LeZion, în centrul Israelului, o rachetă Hamas a încendiat mai multe mașini. Ambasada arată că aici o femeie a fost ucisă.

Conflictul dintre armata israeliană şi militanţii palestinieni în Gaza a stârnit tulburări în rândul minorităţii arabe din interiorul Israelului, ducând la proteste.

Au existat revolte şi în alte oraşe unde populaţia arabă este mai numeroasă, precum şi în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania.

„Întreg Israelul ar trebui să ştie, acesta este o completă pierdere a controlului”, a spus edilul Yair Revivo. „Războiul civil a izbucnit în Lod”, citează Times of Israel.

Publicaţia a scris că este prima dată, din 1966, când guvernul israelian s-a folosit starea de urgenţă asupra comunităţii arabe.

Netanyahu, care a ajuns în oraş pentru a face apel la calm, a spus că va instaura o restricţie de deplasare dacă este nevoie.

Militanţii palestinieni au lansat sute de rachete pe teritoriul Israelului, în timp ce Israelul a desfăşurat bombardamente aeriene în GFâşia Gaza.

Cel puţin 40 de oameni au murit în ceea ce reprezintă cele mai grave violenţe din ultimii ani.

Militanţii palestinieni au spus că au lansat sute de rachete spre Tel Aviv, capitala israeliană, după ce un atac aerian israelian a demolat un bloc din Gaza, marţi.

Armata israeliană a trasmis că vizează militanţii din Gaza ca răspuns la atacuri cu rachetă asupra Ierusalimului şi altor zone.

Luptele de acum au loc după săptămâni în care tensiunile au escaladat, alimentate de confruntările violente de weekend-ul trecut între poliţia israeliană şi protestatarii palestinieni în Ierusalim.

Comunitatea internaţională a îndemnat ambele părţi să pună capăt acestor violenţe. Tor Wennesland, coordonator special al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a spus că „escaladează spre un război la scară largă”.

Cel puţin 35 de palestinieni, inclusiv 10 copii, şi cinci iaraelieni au fost ucişi până acum, potrivit oficialilor sanitari.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG