Linkuri accesibilitate

Europa Liberă Moscova, executată silit în baza legii „agenților străini”


Jurnaliști lucrând în studioul din Moscova al RFE/RL.

Vineri, executorii judecătorești ruși au stat două ore în biroul Radio Europa Liberă de la Moscova(RFE / RL), unde au inițiat proceduri de executare pentru amenzile neplătite de postul de radio din cauza încălcărilor controversatei legi a „agenților străini”.

Radio Europa Liberă de la Moscova a fost declarat ca fiind „agent străin” și a primit până acum amenzi de aproximativ 70 de milioane de ruble, echivalentul a 950.000 de dolari.

Executorii judecătorești au făcut inventarul echipamentelor de la RFE / RL fără să intervină în munca jurnaliștilor și fără să rețină pe nimeni, potrivit RFE/RL.

De la începutul lui 2021, Roskomnadzor - agenția de stat pentru monitorizarea mass-media - a trimis instanțelor de judecată aproximativ 520 de protocoale referitoare la încălcarea legii de către cele opt proiecte RFE / RL care au fost incluse în registrul mass-media pentru „agent străin” de la Ministerul Justiției.

Procedura de executare de vineri se referă la 10 protocoale care au fost confirmate în instanță și pentru care a expirat perioada de plată de două luni. Amenzile totalizează aproximativ 5 milioane de ruble (68.000 de dolari).

RFE / RL respinge desemnarea ca „agent străin” și a refuzat să respecte cerințele oneroase ale Roskomnadzor conform cărora fiecare poveste publicată sau difuzată include o etichetare proeminentă ca agent străin. Radio Europa Liberă Moscova a contestat în instanță protocoalele, dar instanțele rusești au respins până acum peste 250 de contestații.

RFE / RL a solicitat Curții Europene a Drepturilor Omului să blocheze Rusia la aplicarea amenzilor, despre care compania spune că sunt destinate să oprească mass-media independentă.

În timpul unui briefing de presă din 13 mai, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a respins acuzațiile oficialilor americani conform cărora acțiunile Moscovei împotriva RFE / RL „încălcau drepturile jurnaliștilor”.

În replica, președintele RFE / RL, Jamie Fly, a declarant că compania va continua să lupte „cu aceste încercări ale Kremlinului de a cenzura adevăruri incomode”.

Jurnaliștii RFE / RL din Rusia sunt cetățeni ruși patrioti - nu americani”, a spus el. "Oferă știri și informații independente, astfel încât concetățenii lor să nu se „obișnuiască cu neadevărul și ... să trăiască în minciuni ", așa cum a spus recent unul dintre acești jurnaliști", a spus Jamie Fly.

Așa-numita legislație a „agentului străin” din Rusia a fost aprobată pentru prima dată în 2012 și modificată ulterior de mai multe ori. Legea „agenților străini” conferă autorităților puterea de a eticheta organizațiile neguvernamentale, grupurile pentru drepturile omului și mass-media de știri despre care se consideră că primesc finanțare externă drept „agenți străini”.

Printre altele, legea impune organizațiilor de știri care primesc fonduri străine să eticheteze conținutul din Rusia ca fiind produs de un „agent străin”. Anunțul obligatoriu de 24 de cuvinte trebuie să fie de două ori mai mare decât dimensiunea fontului utilizat pentru titlul articolului. Pentru materialele video, textul trebuie să ocupe cel puțin 20% din ecran și să fie afișat cel puțin 15 secunde.

RFE / RL este o companie de media independentă din punct de vedere editorial, finanțată printr-o subvenție din partea Congresului SUA prin intermediul Agenției SUA pentru Media Globală. În fiecare săptămână, aproape 7 milioane de persoane accesează portalurile de știri RFE / RL din Rusia.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG