Linkuri accesibilitate

Flavius Baias și Fabian Gyula, propuși de PNL și UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului


România - Doi profesori universitari sunt propunerile coaliției de guvernare pentru postul ocupat în prezent de Renate Weber
România - Doi profesori universitari sunt propunerile coaliției de guvernare pentru postul ocupat în prezent de Renate Weber

Flavius Baias și Fabian Gyula sunt propunerile PNL și UDMR, parteneri în coaliția de guvernare, pentru funcția de Avocat al Poporului, în locul Renatei Weber, titulara postului în prezent.

Discipol al lui Corneliu Bîrsan, fost judecător la CEDO și fost decan al Facultății de Drept, Flavius Baias și-a luat doctoratul cu Summa cum laude și a fost și el decan al facultății. Baias și-a început activitatea publică în 1998, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Justiției, cu Valeriu Stoica titular al portofoliului. La finalul mandatului său de la Ministerul Justiției, în 2000, a fost decorat cu „Steaua României” în grad de Comandor.

Titular al cursurilor de Drept civil, Drepturile reale, Drept civil, Teoria obligaţiilor și Dreptul familiei la Facultatea de Drept din București, el este și cadru didactic asociat la Colegiul juridic franco-român al Universității din București și a fost profesor invitat la Facultatea de Drept, Universitatea Paris I "Panthéon-Sorbonne" (1996), la Universitatea din Poitiers (2010), la Universitatea Bordeaux IV "Montesquieu" (2010) și la Facultatea de Drept, Universitatea Sao Paulo din Brazilia (2011).

Fost procuror al Parchetul Curții de Apel Cluj, Fabian Gyula este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și doctor în Drept Internațional, bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena.

Funcția de Avocat al Poporului este deținută în prezent de Renate Weber, criticată de actuala coaliție de guvernare pentru intervențiile pe care le-a făcut în perioada stării de urgență și de alertă în defavoarea restricțiilor și a măsurilor anti-Covid, asimilate ori cu încălcarea drepturilor omului ori cu tortura chiar.

Comisiile juridice ale celor două Camere urmează să dezbată și să aprobe raportul privitor la activitatea actualului Avocat al Poporului pe care coaliția de guvernare intenționează să-l schimbe din funcție.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG