Linkuri accesibilitate

O bătrână infirmă din Rusia, condamnată pentru „extremism” din cauza apartenenței la Martorii lui Iehova


Martorii lui Iehova au fost persecutați sistematic în ultimii ani de justiția din Rusia. Acuzația: extremism.
Martorii lui Iehova au fost persecutați sistematic în ultimii ani de justiția din Rusia. Acuzația: extremism.

O femeie, membră a comunității neoprotestante „Martorii lui Iehova”, în vârstă de 73 de ani, din regiunea Primorie din Extremul Orient al Rusiei, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru acuzații de extremism. Grupul religios a fost interzis în Rusia încă din 2017 și de atunci a fost supus unei hărțuiri continue.

Pe 19 mai, un tribunal districtual din orașul Volno-Nadezhdinskoye a găsit-o pe Ludmila Shut, vinovată de participarea la activitățile unei „organizații extremiste”. Femeia, în vârstă, cu greu se poate mișca din cauza stării sale precare de sănătate.

În declarația sa finală de la proces, Ludmila Shut a negat participarea la activitățile oricărui grup extremist.

„Nu sunt un infractor și nu sunt un extremist. Nu știu deloc ce înseamnă un cuvânt atât de teribil. Acesta este ceva străin pentru mine și contrazice complet opiniile mele religioase”, a spus Shut.

Statele Unite au condamnat represiunea continuă a Rusiei împotriva Martorilor lui Iehova și a altor minorități religioase pașnice. Aceeași instanță rusească a dat recent o pedeapsă cu șase ani cu suspendare unui alt martor al lui Iehova în vârstă de 77 de ani, în martie, pentru aceeași acuzație.

De zeci de ani, Martorii lui Iehova sunt priviți cu suspiciune în Rusia, unde Biserica Ortodoxă dominantă este susținută de președintele Vladimir Putin.

Grupul creștin este cunoscut pentru predicarea din ușă în ușă, pentru studiul biblic în comun, pentru respingerea serviciului militar și pentru că nu celebrează sărbătorile naționale și religioase sau zilele de naștere.

De când confesiunea neoprotestantă a fost interzisă în Rusia, mulți membrii ai comunității „Martorii lui Iehova” au fost închiși atât în țară, cât și în peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014.

Potrivit grupului, zeci de Martori ai lui Iehova au fost fie condamnați pentru extremism, fie se află în arest preventiv. Centrul Memorial pentru Drepturile Omului de la Moscova, un think tank independent, a recunoscut zeci de Martori ai lui Iehova care au fost acuzați sau condamnați de extremism drept deținuți politici.

XS
SM
MD
LG