Într-o declarație din 30 mai, poliția din Hrodna a declarat că portalul de știri a postat materiale care erau „recunoscute ca extremiste”.
În martie, un tribunal din Hrodna l-a găsit pe Shota vinovat de diseminarea materialelor extremiste și i-a aplicat o amendă.
Shota lucrase anterior pentru Tut.by, cel mai mare site de presă online independent din țară. La începutul lunii mai, poliția a lansat o anchetă a lui Tut.by, cercetând casele mai multor editori și blocând site-ul său web.
Reținerea lui Shota are loc pe fondul unei represiuni împotriva jurnaliștilor independenți și a opozanților liderului autoritar Alexandr Lukașenko.
Asociația jurnaliștilor din Belarus a declarat săptămâna trecută că 27 de ziariști se aflau în spatele gratiilor, fie în așteptarea procesului, fie în executarea pedepsei.
Printre aceștia se află șase activiști și bloggeri pro-democrație, care au primit condamnări la închisoare cuprinse între patru și șapte ani pentru acuzații în legătură cu activități politice și civice neautorizate.
Este vorba de activiștii din campania civică Belarusul European: Maxim Vinarschi, Andrei Voinih, Pavel Iuhnevici, Iohan Afnahel, precum și administratorul canalului Telegram Irina Șihasnaia și bloggerul Dmitri Kazlu.
Sentințele, pronunțate de judecătorul Irina Lanciava pe 25 mai în urma unui proces care a durat două săptămâni în spatele ușilor închise, sunt cele mai recente dintr-o serie de ale sentințe ale justiției din Belarus care însoțesc represiunea brutală a autocratului Alexandr Lukașenko împotriva adversarilor săi politici.
Politicianul de opoziție din Belarus, Pavel Severineț, a fost condamnat la șapte ani de închisoare de o curte regională din orașul Moghilev, sub acuzația de „organizare de tulburări sociale”.
Fără nicio excepție, cu toții sunt considerați de grupurile internaționale pentru drepturile omului deținuți politici.
Belarusul a fost cuprins de tulburări politice aproape fără precedent încă din august anul trecut, când Lukașenko și-a declarat victoria în alegerile prezidențiale, despre care Occidentul consideră că au fost fraudate masiv.
Protestele au cuprins atunci întreaga țară, iar regimul Lukașenko le-a reprimat brutal. Forțele de securitate au arestat peste 30.000 de persoane, inclusiv zeci de jurnaliști care au acoperit mitingurile. Represiunea i-a alungat pe cei mai mulți lideri ai opoziției din țară.
Belarus este izolat și criticat la nivel internațional pentru deturnarea avionului de pasageri Atena-Vilnius și arestarea jurnalistului de opoziție Roman Protasevici și a prietenei lui, Sofia Sepaga.
Un document în lucru al Comisiei Europene, obținut de presa internațională, arată că Uniunea Europeană va oferi Belarusului 3 miliarde de euro în ajutoare și împrumuturi dacă țara își va „schimba direcția” spre democrație.
„Avem două mesaje”, a menționat Ursula von den Leyen, Președinta Comisiei Europene. „Către oamenii din Belarus: vedem și auzim că vă doriți schimbarea, democrația, un viitor mai bun. Către autoritățile din Belarus: represiunea, brutalitatea și constrângerile nu vor aduce legitimitate regimului vostru autoritar. Ați ignorat alegerea democratică a cetățenilor din Belarus. Este timpul să schimbați direcția. Când - nu dacă - Belarusul va declanșa tranziția pașnică înspre democrație, Uniunea Europeană va fi aici să vă ajute.”
La rândul ei, Rusia este pregătită să acorde Belarusului un împrumut de 500 de milioane de dolari, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, după întâlnirea Putin- Lukașenko de la Soci din 29 mai.
Peskov a mai spus jurnaliștilor că Rusia este pregătită să trimită a doua tranșă de 500 de milioane de dolari dintr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari către Belarus „în viitorul apropiat”.