Linkuri accesibilitate

Afacerile bărbatului asasinat în explozia de la Arad. Ministrul de Interne: „Toți românii sunt în siguranță”


Mașina afaceristului a explodat după ce o bombă ar fi fost detonată de la distanță, cu o telecomandă.
Mașina afaceristului a explodat după ce o bombă ar fi fost detonată de la distanță, cu o telecomandă.

În cazul crimei de la Arad ancheta se anunță una de durată. Principalele piste luate în calcul de anchetatori sunt implicarea victimei în traficul de țigări, de migranți sau preluarea ostilă a afacerii acestuia, au precizat surse apropiate anchetei pentru „Europa Liberă”.

O altă variantă ar fi împrumuturile de la cămătari, dar aceasta nu este printre direcțiile prioritare ale anchetei. În acest moment sunt audiați ca martori mai mulți membri ai lumii interlope din Arad, care știu foarte bine zona „subterană” a afacerilor ilegale, o atenție aparte fiind dată țării vecine, Serbia.

Presa locală a legat asasinatul de confiscarea de către poliție a unui TIR cu țigări de contrabandă în urmă cu o săptămână, Crișan fiind cel care a anunțat poliția de acel transport. Sursele noastre susțin însă că TIR-ul cu țigări a fost oprit în trafic întâmplător, fără ca autoritățile să primească vreun pont.

Nu există suspecți

Dosarul este investigat de Parchetul General care a anunțat luni că „cercetările se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat cu premeditare”.

Potrivit unor surse judiciare, nu există niciun suspect în acest moment. Familia lui Crișan, prietenii și partenerii săi de afaceri sunt audiați ca martori. La fața locului se află inclusiv specialiști ai Institului Național de Criminalistică. Celelalte structuri trimise la Arad sunt Direcția Arme a Poliției, DIICOT, sau servicul secret al MAI.

Ioan Crișan a fost găsit carbonizat în propria mașină.
Ioan Crișan a fost găsit carbonizat în propria mașină.

O primă reacție la nivel central despre asasinatul de la Arad a venit luni de la ministrul de interne, Lucian Bode.

Împreună cu conducerea MAI am decis să trimitem la Arad cei mai buni specialişti din Poliţia Română. Am luat legătura cu instituţiile partenere şi aici mă refer la SRI, MApN, Parchetul General, care de îndată a preluat acest caz şi împreună am gestionat sâmbătă şi duminică cercetările la faţa locului astfel încât cei mai buni specialişti pe care îi are Poliţia Română să reuşească într-un timp cât mai scurt posibil să identifice o pistă, astfel încât autorul sau autorii să fie prinşi şi aduşi în faţa instanţei de judecată”, a declarat Bode.

Demnitarul a mai aratăt că se vizionează imaginile de la faţa locului de pe traseul pe care l-a parcurs victima în dimineaţa zilei de sâmbătă. Întrebat dacă familia omului de afaceri este în siguranţă, Lucian Bode a răspuns: Toţi românii sunt în siguranţă”.

Afacerile victimei

Ioan Crișan era administrator a două firme. Potrivit confidas.ro, Primatex SRL are ca obiect de activitate transportul de mărfuri, patru angajați și a avut în 2019 o cifră de afaceri de 3 milioane de lei și un profit de 506.000 de lei. În această societate, Crișan era asociat cu fiica sa, Laura Oana Bîlcea, fosta soție a deputatului PNL Ovidiu Sergiu Bîlcea.

A doua firmă, Crimatex SRL, are obiect de activitate principal tot transportul de mărfuri. În 2019 a avut o cifră de afaceri de 4,2 milioane de lei, 14 angajați și pierderi de 472.000 de lei. În instanță, firma a avut mai multe procese cu diverse firme de asigurări pentru plata unor despăgubiri. În ciuda sumelor mici pe care le avea de plătit, Crimatex a așteptat executorul judecătoresc în rezolvarea litigiilor.

Un alt proces de pe rolul instanțelor privește plata contravalorii arendei pentru un teren de 17 hectare, arendă pe care firma lui Crișan nu a încasat-o și pentru care s-a adresat unui executor judecătoresc.

Crişan a înfiinţat prima crescătorie de somn african din România, în fosta Fabrică de Cânepă din Iratoşu. În 2013, Crişan declara pentru Adevărul că are 22 de bazine, din care 15 erau pline cu somni de diferite dimensiuni, de la 250 g la 15 kg. Ioan Crişan mai spune atunci că a făcut investiţii şi a modernizat şi automatizat ferma.

Ioan Crişan (66 de ani) a murit sâmbătă dimineaţa după ce maşina în care se afla, o limuzină Mercedes, a explodat în parcarea unui supermarket din Arad, cel mai probabil bomba fiind declanșată prin telefon sau printr-o stație radio.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG