Linkuri accesibilitate

Dezinfectanții diluați | Ministerul Sănătății anunță retragerea a 409 litri de biocide din spitale


Ministrul Ioana Mihăilă și Ministerul nu menționează sancționarea celor care au avizat cumpărarea și folosirea dezinfectanților neconformi.
Ministrul Ioana Mihăilă și Ministerul nu menționează sancționarea celor care au avizat cumpărarea și folosirea dezinfectanților neconformi.

Ministerul Sănătății anunță, marți, retragerea din spitale a 409,7 litri de biocid contrafăcut. În urmă cu două zile, publicația Turnul Sfatului a publicat o investigație care arăta că din biocidele comercializate pe piață, cele mai multe nu au procentul de substanță activă pentru care au primit avizul de punere în vânzare. „Am descoperit dezinfectanți și cu 0% substanță activă", scria Turnul Sfatului.

Din opt substanțe biocide cumpărate aleatoriu de publicația Turnul Sfatului, trei s-au dovedit a conține dezinfectanți diluați iar unul dintre produsele testate nu conține deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, luni, că a aflat recent de problema dezinfectanților diluați și că va contacta Comisia de biocide a Ministerului Sănătății. Comisia va elabora, dacă e cazul, noi reguli pentru controlul acestora.

Ministrul Ioana Mihăilă a cerut Inspecției Sanitare de Stat să solicite Direcțiilor de Sănătate Publică cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare în perioada martie 2020 - mai 2021.

Răspunsul Inspecției Sanitare de Stat arată că e vorba de cantități mici iar motivele retragerii au prea puțină legătură cu concentrația de substanță activă.

Astfel, de la Bacău, inspectorii sanitari au retras de la utilizare 245 de litri, din care 45 de litri de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău - Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero - produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 și etichetare greșită - și 200 de litri de la Spitalul Județean de Urgență Bacău - Dezinfectant Efekt Bactisept, care nu are arie de aplicare în unități sanitare.

Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare din județul Bacău: Apesin Handactive F Germania, Pliwa Decontamed Austria, Desogen Aero România - jud. Ilfov, Dezifectant Efekt Bactsept România.

Din Ilfov, inspectorii sanitari au retras de la utilizare 1.2 litri de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” - produs biocid Incidin Liquid (producător Germania) cu deficiențe de etichetare.

De la Neamț, inspectorii sanitari au retras de la utilizare 2.5 litri de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț - produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară). Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecție în tuneluri.

Din Sălaj, au fost retrași de la utilizare 161 litri:
• 161 litri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău - produs biocid Bioxeco 5S - eticheta nu era tradusă în limba română și nu avea toate elementele de identificate impuse de legislația națională.

Produse biocide cu autorizație temporară emise de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” sunt Desogen Aero și Dezifectant Efekt Bactisept.

Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Direcțiile de Sănătate Publică din Galați și Ilfov au început o serie de controale la două firme de producători de biocide despre care s-a scris în presă că livrează spitalelor biocide și cu 0% substanță activă.

Controlul a fost cerut de Inspecția Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății și va fi făcut de DSP Galați și DSP Ilfov la SC Grande Gloria Production SRL și la SC G&M 2000 SRL.

Cât privește avizarea, autorizarea și controlul firmelor care fac aceste biocide, Ministerul Sănătății invocă avizele, regulamentele și hotărârea de guvern în baza cărora sunt aprobate cele 22 de tipuri de biocide inclusiv dezinfectanți pentru suprafețe, pentru mâini, pentru apa potabilă și pentru zona alimentară, fără a indica cine este responsabil pentru existența lor în spitale.

De asemenea, ministerul amintește că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a emis în anul 2020 autorizații temporare de punere pe piață a produselor biocide, pe perioada stării de urgență conform prevederilor art. 10 din Ordonanța militară nr. 4 din 29.03.2020, iar în starea de alertă conform prevederilor OUG nr. 70 din 14.05.2020.

Produsele biocide avizate/autorizate sunt postate în Registrul Național al Produselor Biocide, gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Conform reglementărilor naționale, produsele biocide trebuie să dovedească eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacității (de ex. bactericidă, fungicid, levuricidă, micobactericidă, virucidă etc.) realizate în laboratoare de specialitate. Aceste eficacități sunt specificate în aviz/autorizație, spune Ministerul.

De asemenea, este atributul inspectorilor sanitari să facă controale la producători, deținătorii de aviz, distribuitori, utilizatori profesionali (unități sanitare, unități de învățământ, cabinete de înfrumusețare etc.) unde verifică dacă eticheta respectă informațiile din avize și/sau autorizații (concentrații, timpi de acțiune, eficacități etc.), precum și informații privind fișa cu date de securitate, spune Ministerul Sănătății.

Controlul vizează verificarea respectării de către producătorul de biocide a cerințelor privind siguranța și calitatea produselor biocide, furnizarea substanței/substanțelor active, evidențele și raportările.

Ministerul Sănătății preciza, luni, că în trimestrul II 2020 - trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au făcut controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri și 467 kg.

Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri și 8.845 kg.

Au fost aplicate 185 de sancțiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, și 58 de avertismente.

Principalele neconformități identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piață a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizație, termene de valabilitate expirate și utilizare necorespunzătoare.

Conform Metodologiei stabilită anual de INSP în baza Programului Național de Monitorizare a Factorilor Determinanți din Mediul de Viață și Muncă (PN II), se realizează evaluarea eficacității bactericide și fungicide a produselor biocide în laboratoare din cadrul INSP și DSP.

În perioada aprilie - mai 2021, inspectorii sanitari au prelevat probe de produse biocide cu aplicație în sectorul medical și anume antiseptice și dezinfectante chimice folosite în dezinfecția chirurgicală a mâinilor, în vederea evaluării eficacității biocide (bactericide și fungicide), conform Metodologiei stabilită de INSP, mai spune comunicatul Ministerului.

„(...) după intrarea în pandemie, România a fost de fapt inundată de dezinfectanți diluați. Și asta pentru că nimeni din țara aceasta nu mai verifică dacă biocidele cu care se dezinfectează de la populație, la medici și instrumentar din spitale, nu sunt cumva diluate. Nu doar mari producători autohtoni vând biocide neconforme pe piața din România, ci chiar și giganți internaționali din industrie. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu rețeta Hexi Pharma, dar înmulțită de zeci de ori. Turnul Sfatului a descoperit și cum, de data aceasta, instituțiile statului român au fost avertizate asupra amplorii acestor situații generatoare de profituri necuvenite și care reprezintă un atentat asupra sănătății populației. Fără ca cineva să reacționeze în vreun fel”, a scris publicația Turnul Sfatului în urmă cu două zile.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG