Linkuri accesibilitate

Pulitzer pentru NYT și Reuters. Mențiune specială, adolescentei care a filmat uciderea lui Floyd


Sediul New York Times
Sediul New York Times

Premiile Pulitzer au fost acordate Reuters, New York Times, Atlantic și Minneapolis Star Tribune pentru felul în care au relatat despre pandemia de Covid-19 și despre inechitățile rasiale ale poliției americane, subiecte care au dominat și ceremonia de vineri.

Star Tribune a câștigat Premiul Pulitzer pentru reportaje de ultimă oră, pentru ceea ce consiliul a numit acoperirea „urgentă, autoritară și nuanțată” a asasinării lui George Floyd, care a murit în luna mai în mâinile poliției, în timp ce Reuters și Atlantic au împărțit premiul pentru jurnalism explicativ.

Premiile Pulitzer sunt cele mai prestigioase premii din jurnalismul american și au fost înmânate din 1917, când editorul de Joseph Pulitzer le-a înființat prin testament pentru a fi acordate de Universitatea Columbia.

În 2020, „organizațiile de știri ale națiunii s-au confruntat cu complexitatea acoperirii secvențiale a unei pandemii globale, a unor atacuri rasiale și a unor alegeri prezidențiale acut contestate”, a declarat Mindy Marques, co-președintele Comitetului Pulitzer, la ceremonia de anunț, transmisă online.

Consiliul i-a citat pe reporterii Reuters, Andrew Chung, Lawrence Hurley, Andrea Januta, Jaimi Dowdell și Jackie Botts pentru analiza felului în care o doctrină legală obscură a „imunității calificate” i-a protejat pe polițiștii care folosesc forța excesivă.

Aceștia au împărțit premiul de jurnalism explicativ cu Ed Yong de la Atlantic, care a fost lăudat de consiliu pentru scrierile sale lucide despre pandemia COVID-19.

Multe dintre premii au fost acordate pentru articole despre prestația poliției și a mișcării de protest globale care a izbucnit după uciderea lui Floyd.

Associated Press a câștigat premiul de fotografie de știri de ultimă oră pentru imaginile sale de la protest, în timp ce Robert Greene de la Los Angeles Times a câștigat premiul pentru editorialul despre reforma cauțiunilor și a închisorilor.

Consiliul a mai acordat o „citație specială” pentru Darnella Frazier, adolescenta care a înregistrat cu telefonul mobil momentul uciderii lui Floyd, subliniind astfel „rolul crucial al cetățenilor în căutarea jurnalistică a adevărului și dreptății”.

New York Times a câștigat premiul pentru jurnalism în serviciul public, pentru felul în care a acoperit subiectul pandemiei de coronavirus.

Boston Globe a câștigat premiul pentru jurnalism de investigație, pentru descoperirea unui eșec sistematic din partea guvernelor de a împărtăși informații despre șoferii de camioane periculoase care i-ar fi putut ține departe de drum.

Ceremonia de anunțare a premiilor, cele mai multe în valoare de 15.000 de dolari fiecare, a fost amânată din aprilie din cauza pandemiei.

Prânzul de premiere, care are loc în mod normal la scurt timp la Universitatea Columbia, a fost amânat până în toamnă.

Consiliul Pulitzer recunoaște, de asemenea, realizările în artă și i-a acordat premiul de ficțiune Louisei Erdrich pentru romanul ei „The Night Watchman”, despre triburile nativilor americani în anii 1950.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG