Linkuri accesibilitate

Benjamin Netanyahu nu mai este premierul Israelului| Guvernul va fi condus prin rotație


Benjamin Netanyahu nu mai este premierul Israelului

Parlamentul israelian a ales, duminică, cu 60 de voturi, noul guvern, punând capăt mandatului de 12 ani neîntrerupţi ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.

Guvernul va fi condus prin rotație de Naftali Bennett și Yair Lapid, cei doi lideri ai partidelor care au ajuns la un acord privind formarea guvernului.

Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce primul noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia.

59 de deputaţi, în principal de la Partidul Likoud al lui Netanyahu, de extremă dreapta şi de la partidele ultra-ortodoxe s-au opus.

În discursul său, Naftali Bennett, noul premier ales, a spus: „Acest Guvern îşi începe activitatea sub cea mai gravă ameninţare de securitate", a declarat el referitor la Iran, inamicul Israelului, asigurând că ţara sa „îşi va rezerva libertate totală de acţiune" contra Teheranului.

Naftali Bennett este noul premier al Israelului
Naftali Bennett este noul premier al Israelului

„Înţeleg că nu va fi o zi uşoară pentru mulţi, dar nu este zi de doliu, este ziua schimbării, a schimbării regimului într-o democraţie", a declarat şeful dreptei radicale înainte votului de încredere din partea deputaţilor pentru Guvernul său.

Knesset, Parlamentul israelian, s-a reunit duminică în sesiune specială.

Înaintea votului, Netanyahu a afirmat: „Dacă destinul nostru este de a fi în opoziţie, o vom face cu capul sus, vom face să cadă acest Guvern şi ne vom întoarce pentru a conduce ţara în felul nostru (...). Ne vom întoarce în curând".

„Bennett şi prietenii săi sunt o dreaptă falsă şi populaţia ştie foarte bine", a declarat Netanyahu, care a lăudat „reuşitele" Guvernului său, citând în special acordurile de normalizare a relaţiilor cu ţările arabe şi „operaţiunile exterioare" între care cea din 2018 care a permis Statului evreu să obţină arhivele nucleare iraniene.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

XS
SM
MD
LG