Linkuri accesibilitate

Cum vor arăta anul acesta Evaluarea Națională și Bacalaureatul


Evaluarea Națională începe pe 22 iunie 2021, cu proba scrisă la Limba Română.
Evaluarea Națională începe pe 22 iunie 2021, cu proba scrisă la Limba Română.

Pandemia a adus schimbări în modul în care se dau examenele naționale, atât în modul de organizare, cât și în privința materiei după care sunt examinați elevii.

Peste câteva zile, pe 22 iunie, elevii de clasa a VIII-a vor susține proba de limba română. Bacalaureatul începe pe 28 iunie cu proba scrisă la limba română.

În timp ce la Evaluarea Națională procentul elevilor înscriși este de aproape 90%, la examenul de Bacalaureat s-au înscris 77% din elevii claselor terminale de liceu.

Evaluarea Națională 2021 - broșuri la română și matematică

Pentru examenul de la finalul clasei a VIII-a, Ministerul Educației a pregătit un ghid pentru elevi și părinți, în care sunt prevăzute și regulile de igienă și regulile de examen.

În premieră, elevii de clasa a VIII-a susțin probele la limba română și la matematică pe broșuri. Ei au avut la dispoziție câte un test săptămânal pentru pregătire. Testele pot fi descărcate de pe site-ul de la Centrul de Examinare și Evaluare.

Consultă aici Ghidul cu Informații Utile pentru Desfășurarea Evaluării Naționale 2021

Evaluarea Națională pentru elevii din clasele a VIII-a se va desfășura numai în unitățile de învățământ cu personalitate juridică. Pentru elevii care nu locuiesc în aceeiași localitate cu școala se va asigura transportul elevilor din structuri în unitatea cu personalitate juridică și din unități cu sub 10 elevi cu microbuz școlar/transport autorizat, elevii fiind însoțiți de un cadru didactic pe durata transportului.

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul de Evaluare Naţională se face anonimizat, la fel ca anul trecut, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.

Calendarul Evaluării Naționale 2021 prevede că rezultatele finale se dau pe 4 iulie
Calendarul Evaluării Naționale 2021 prevede că rezultatele finale se dau pe 4 iulie

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere, potrivit regulilor examenului.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut.

Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 4 iulie.

Ministrul Educației a prezentat ultimele informații despre examenele naționale într-o conferință de presă susținută miercuri:

Regulile din sala de examen
Regulile din sala de examen

La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea şi/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.

Regulile examenului

  • Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore (120 minute), din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare cu datele personale ale elevului (timpul necesar acesrei completări fiind de 15 minute).
  • Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie cu o linie orizontală și completează alături răspunsul considerat corect. Probele sunt monitorizate audio-video.
  • Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.
  • La solicitarea comisiilor județene/comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situaţii excepţionale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afişare a rezultatelor.
  • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop.
  • Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate mai sus în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen
  • De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
  • Elevii nu pot avea asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Se interzice elevilor candidaţi să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
  • Încălcarea acestor reguli menţionate anterior va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise.
  • Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
  • Absolvenţii învăţământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privin combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină/au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfăşurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot susţine probele examenului în etapa specială, conform
Ghidul MEN pentru Evaluarea Națională 2021 prevede și sfaturi pentru elevi
Ghidul MEN pentru Evaluarea Națională 2021 prevede și sfaturi pentru elevi

Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion, a detaliat pentru Europa Liberă cum se va desfășura examenul: „Examenul se dă puțin diferit la clasa a VIII-a față de anii precedenți. Dacă până anul ăsta primeau subiectele pe flayere, le redactau și le rezolvau, acum subiectele vin pe acea broșură și redactează subiectele pe acea broșură și ar urma să scadă presiunea pe formă, ca să ne concentrăm pe fond. Copiii nu mai trebuie să fie stresați că au făcut o subliniere pe foaie și li se anulează lucrarea. Am decis să le permitem să facă construcții auxiliare pe figurile geometrice desenate dinainte. Îi lăsăm să sublinieze la limba română pentru că astea sunt instincte care nu se pot evita în timpul examenului. Am zis să scăpăm de paranoia semnelor particulare, pentru că din moment ce permiți un lucru, acel lucru nu mai e particular, ci e general. Plus că am mărit puțin și timpul. Până acum primeau subiectele și aveau 2 ore, din momentul în care le primeau începeau să scrie în foaia de examen. Acum vor primi subiectele și vor avea întâi de completat toate rubricile și vor avea 15 minute în plus

Despre dificultatea subiectelor, în condițiile în care o parte din materie a fost scoasă, în condițiile în care o mare parte din cursuri au fost online din cauza pandemiei.

N-o să spunem în niciun caz că anul acesta vor da subiecte ușoare și totul va fi bine. Pentru că dacă ați fost atenți la simulare – subiectele nu au fost ușoare, au fost niște subiecte obișnuite la care s-au obținut rezultate bune. Vrem să obținem rezultate comparabile cu anii trecuți, dar nu vor fi niște subiecte nerelevante”, a mai spus Sorin Ion.

Nu trebuie să se bucure copilul că a primit subiecte ușoare, pentru că dacă el primește subiecte ușoare nivelul va fi mai ridicat sau mai coborât și atunci valoarea absolute a notei nu mai are relevanță. Dacă iei un 9 pe subiecte ușoare sau un 7 pe subietce grele, ceea ce contează este poziția în ierarhie. Dacă cu nota 7 te afli pe poziția 1.000, iar cu nota 9 te afli pe poziția 2.000, atunci nota 7 e mai valoroasă decât 9”, a spus Sorin Ion.

Și anul acesta, va exista o etapa specială a Evaluării Naționale 2021 pentru elevii care din motive medicale nu pot susține examenul în perioada stabilită:

  • 28 iunie – 2 iulie – Înscrierea la evaluarea naţională
  • 5 iulie – Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 6 iulie – Matematica – probă scrisă
  • 7 iulie – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 9 iulie -(până la ora 12:00) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
  • 9 iulie (ora 14:00 – ora 20:00) – Depunerea contestaţiilor
  • 10 – 11 iulie – Soluţionarea contestaţiilor
  • 12 iulie – Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor (după ora 12.00)

Profesoara de matematică Roxana Goga spune că faptul că la Evaluare Națională elevii scriu direct pe broșură nu ar trebui să fie un inconvenient. Elevii vor scrie rezolvarea exercițiilor de la matematică direct pe broșură, mai ales la subiectul al treilea. „Greu vor rămâne exercițiile de la geormetrie, punctul c. Algebra nu îi va pune în dificultate”, spune profesoara.

Roxana Goga spune că testele de antrenament publicate îi pot ajuta pe elevi în pregătire, dar unele sunt grele și altele ușoare. „Nu cred că va fi aceeași difilcultate. Nu dacă înveți varianta x de la antrenamente o să fie chiar așa. Dificultatea va fi medie”, a spus profesoara.

Bacalaureat 2021: se echivalează probele de competențe

La fel ca anul trecut, în primul an al pandemiei, probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale de la examenul de Bacalaureat se echivalează și în acest an. Vor exista două sesiuni de bacalaureat - în vară și în toamnă.

Elevii au avut la dispoziție teste de antrenament pentru fiecare dintre cele trei materii pentru probele scrise. Testele de antrenament pot fi consultate pe site-ul Centrului de Examinare și Evaluare.

Părerea mea este că elevii care dau bacalaureatul anul acesta au o bază de date bine la pus ținând cont că anul la dispoziție și testele de antrenament de anul acesta și de anul trecut. Elevii de la Mate-Info au lucrat și subiectele de la Științele Naturii, cel puțin copiii foarte buni din școli. Cei care au lucrat variantele puse la dispoziție nu au cum să greșească, poate la analiză matematică, dar în rest exercițiile din testele de antrenament sunt accesibile. Modelele de subiecte de anul acesta sunt cam la fel cu cele de anul trecut, poate un procent de 5% să fie diferite - în sensul că sunt unele exerciții care le pun imaginația la încercare”, a spus profesoara Roxana Goga.

BAC 2021 Calendar Sesiunea iunie – iulie 2021

  • 31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 4 iunie 2021 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 14 – 16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 16 – 17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 18 – 23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 23 – 25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
  • 6 – 9 iulie – 2021 Rezolvarea contestațiilor
  • 9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

BAC 2021 Calendar Sesiunea august – septembrie 2021

  • 19 – 26 iulie 2021 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 16 august 2021 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 17 august 2021 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 18 august 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 19 august 2021 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 23 – 24 august 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 25 august 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 26 – 27 august 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 – 31 august 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 31 august 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00 – 18,00)
  • 1 – 3 septembrie 2021 Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie 2021 Afișarea rezultatelor finale

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG