În acest sfârșit de săptămână, estul și sud-estul țării au fost sub cod galben și portocaliu pentru ploi torențiale și vijelii. Sunt afectate de ploi Moldova, Dogbrogea, nordul și estul Munteniei, estul Transilvaniei, precum și zone din Oltenia și Muntenia.
Ploile vor continua, în mare parte, și la începutul săptămânii viitoare. ANM a emis o avertizare de cod roșu de ploi torențiale în județele Bacău, Vrancea, Brăila și Galați. 19 județe se află sub cod portocaliu de ploi torențiale. Râurile din Tulcea se află sub cod roșu de inundații.
Două persoane au decedat și o persoană a fost dată dispărută în urma inundațiilor, conform autorităților.
Premierul Cîțu a promis ajutoare celor afectați de viituri. „Aș vrea să anunț acum o Hotărâre de Guvern pentru a ne asigura că ajutoarele de urgență ajung rapid la persoanele care au nevoie. Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență. Această hotărâre stabilește sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmește liste, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final”, conform Premierului.
Pilotul de off-road Adrian Cernea a decedat sâmbătă, 19 iunie, după ce mașina de concurs în care se afla a fost luată de apele râului Oituz, conform Federației Române de Automobilism Sportiv. Alex Tache, copilotul său, a fost salvat în ultima clipă, însă Cernea a rămas blocat în mașină. Echipajele ISU care au intervenit nu au reușit să îl salveze.
Alte echipe din concurs reușiseră să treacă fără probleme, dar mașina în care se aflau Cernea și Tache a fost surprinsă de râul care s-a umflat.
Organizatorii evenimentului aveau toate avizele și au fost informați despre situația meteorologică. A fost deschis un dosar penal, iar organizatorii au fost chemați la audieri.
Cel puțin alte două persoane au fost luate de ape.
Echipajele ISU de la Bacău au intervenit în localitatea Mănăstirea Cașin pentru a încerca să salveze un bătrân care a fost surprins de viitură după ce podețul pe care îl traversa a cedat.
În jud. Neamț, în localitatea Almaș, o persoană a fost surprinsă de viituri. Echipajele de intervenție nu au putut resuscita victima.
La Nereju, în Vrancea, un grup de muncitori au fost surprinși de apele umflate ale râului Zăbala. Aceștia s-au refugiat într-o remorcă și au fost salvați sâmbătă după-amiaza, după 20 de ore. Echipele de intervenție au reușit să ajungă la ei cu ajutorul unei tiroliene.
Au fost inundate zeci de gospodării din mai multe județe. Echipajele ISU au intervenit în mai multe localități pentru a evacua apa din gospodăriile oamenilor.
Din fericire, unele persoane surprinse de viituri au scăpat nevătămate. Pompierii au reușit să intervină la timp pentru a salva o femeie din jud. Galați după ce bucătăria de vară în care se afla s-a prăbușit din cauza apei.
Și o bătrână din Vrancea a fost salvată de polițiști. Locuința sa fusese inundată de apele Putnei. Femeia a fost găsită dormind, în timp ce nivelul apei din casa sa ajungea la un metru.
Recomandările IGSU pentru populația din zonele afectate:
- Pentru evacuarea normală a apelor pluviale, luați măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere.
- În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversați râurile prin apă și NU vă apropiați de malurile acestora.
- În situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care să vă asigure protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.