Pe 24 iunie a început la Homel, în sud-estul Belarusului, procesul împotriva bloggerului din opoziție Sergei Țihanovski și a altor lideri din opoziție.
Țihanovski a fost arestat după ce și-a anunțat dorința de a-l înfrunta pe Președintele Aleksandr Lukașenko în alegerile prezidențiale din 2020. El e acuzat de tulburarea ordinii publice, incitare la ură socială și împiedicarea activităților Comisiei Electorale Centrale.
Printre evenimentele organizate de Ținahovski, care ar fi cauzat tulburarea ordinii publice, se află campania de strângere de semnături pentru validarea campaniei sale prezidențiale, pe 29 mai 2020, la Hrodna. Blogger-ul mai fusese deținut înainte pentru participarea la protestele opoziției.
Dacă va fi găsit vinovat, Țihanovski își va petrece următorii 15 ani în spatele gratiilor.
Printre alte figuri ale opoziției ale căror procese încep astăzi se află Ihar Losik, blogger și consultant al Europei Libere, Mikalay Statkevich, Uladzimer Țihanovici, Artsyom Sakau și Dzmitry Papou.
Rudele lui Țihanovski și ai celorlalți inculpați au declarat pentru Europa Liberă, săptămâna trecută, că au fost informați de autorități despre data și locul procesului, care se va desfășura cu ușile închise până la sfârșitul lunii iulie.
Țihanovski era patronul unui canal de YouTube popular pe nume „Țara pentru Viață" până când și-a declarat intenția de a candida în alegerile prezidențiale din 2020 împotriva Președintelui Lukașenko.
Blogger-ul a fost arestat în mai 2020, la scurt timp după ce Comisia Electorală i-a respins candidatura. Țihanovski se află de atunci în arest preventiv.
Soția sa, Svetlana Țihanovskaia, i-a preluat campania electorală și a devenit principala figură a opoziției. Țihanovskaia și susținătorii săi consideră că votul a fost fraudat, insistând că ea a câștigat alegerile împotriva autocratului care a preluat controlul țării în 1994.
Rezultatele alegerilor au provocat luni întregi de proteste de masă. Autoritățile au răspuns violent - mii de protestatari au fost deținuți, inclusiv jurnaliști care relatau despre evenimentele. Mii de persoane au fost rănite și există informații credibile că tortura este folosită de autorități împotriva deținuților politici, fără ca cei vinovați să fie pedepsiți. Până acum au fost deschise peste 1.800 de cazuri penale împotriva protestatarilor.
Principalii reprezentanți ai opoziției au părăsit țara și se află în exil. Țihanovskaia și copiii săi au fugit în Lituania.
Ihar Losik se află în arest preventiv din iunie 2020. Acesta a fost acuzat că „plănuia tulburarea liniștii publice” înaintea alegerilor din august.
În aprilie, Losik și-a tăiat venele și a intrat în greva foamei timp de patru zile după ce a fost informat că s-au adus acuzații noi împotriva sa. Blogger-ul a mai organizat înainte o grevă a foamei pentru a protesta față de primele acuzații.
Pe 15 iunie, președintele Europei Libere Jamie Fly a rugat autoritățile să îl elibereze pe Losik și să înceteze „urmărirea sistematică a jurnaliștilor”.
„Pe 25 iunie se va împlini un an de când Ihar Losik a fost ridicat din propria casă de către autorități, în mod nedrept”, a spus Fly. „De atunci, Losik a îndurat abuzuri și tortură psihologică în arest preventiv, un calvar care va fi prelungit de un proces înscenat”.