Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății din Marea Britanie a demisionat după ce nu a respectat regulile în pandemie


Matt Hancock, ministrul Sănătății din Marea Britanie, a demisionat

Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a demisionat sâmbătă pentru că a încălcat regulile anti-COVID-19, după ce un tabloid a dezvăluit că oficialul a sărutat în biroul său o consilieră, scrie BBC.

Inițial, după dezvăluirile de vineri din tabloidul The Sun, care a prezentat o fotografie în care Matt Hancock se săruta cu o colegă în biroul său, acesta a spus că nu demisionează pentru că are treabă de făcut.

Am dezamăgit oameni şi îmi pare foarte rău. Rămân concentrat pe munca de a scoate ţara din pandemie şi aş fi recunoscător pentru respectarea vieţii private a familiei mele pe acest subiect personal’, a spus Hancock vineri.

Premierul Boris Johnson a transmis prin purtătorul de cuvânt că a acceptat scuzele ministrului sănătăţii şi consideră subiectul încheiat.

Sâmbătă, ministrul Sănătății a făcut totuși acest lucru după ce premierul Marii Britanii a sugerat într-o intervenție că Hancock ar trebui să demisioneze pentru că nu a respectat regulile de distanțare socială în pandemie.

Într-o scrisoare către prim-ministrul Boris Johnson, ministrul spune că guvernul „datorează oamenilor care au sacrificat atât de mult în această pandemie sinceritate când i-a dezamăgit”.

El şi-a reluat scuzele pentru „încălcarea recomandărilor din timpul pandemiei” şi a cerut scuze „familiei mele şi celor dragi”.

Tabloidul The Sun a publicat vineri, pe prima pagină, imagini luate de pe o cameră de supraveghere, care îl surprindeau pe ministrul Sănătăţii din Marea Britanie, Matt Hancock, căsătorit şi tatăl a trei copii, cum o săruta pe Gina Coladangelo, o veche prietenă, măritată la rândul ei.

Hancock, care este căsătorit de 15 ani, s-a scuzat pentru că a încălcat regulile COVID-19, a cerut presei respectarea vieţii private.

Sâmbătă, Boris Johnson a spus că îi „pare rău” să primească demisia.

Fotografia în care apare alături de Gina Coladangelo a fost făcută pe 6 mai. De atunci, ministrul Sănătății a fost supus unei presiuni crescânde pentru a demisiona.

În schimb, laburiştii au considerat că poziţia lui Hancock este ‘de nesusţinut’ şi ar trebui demis. Preşedinta Partidului Laburist, Anneliese Dodds, l-a acuzat pe ministru de ‘încălcarea propriilor reguli în materie de COVID’, dar şi de posibil ‘abuz de putere’ şi ‘conflict de interese’ în acest caz.

Matt Hancock era deja vizat de alte acuzaţii, stânjenitoare pentru acest ministru aflat în prima linie a acţiunii guvernului în combatarea epidemiei de COVID-19, care a făcut peste 128.000 de morţi în Marea Britanie.

Într-o audiere la parlament luna trecută, Dominic Cummings, fostul consilier al premierului Boris Johnson, l-a acuzat pe Matt Hancock că a „minţit în numeroase ocazii, reuniune după reuniune”, dar şi „în public”, şi a considerat că ar fi trebuit demis.

Marea Britanie se confruntă în prezent cu un număr mare de infectări cu varianta Delta a coronavirusului. Vineri, guvernul a anunțat că deocamdată nu ridică restricțiile pentru cei vaccinați, dar va anunța ridicarea acestora mai târziu în vară.

Dacă acum suntem precauţi, în următoarele patru săptămâni avem şansa de a salva mii de vieţi prin vaccinarea altor milioane de oameni", a explicat Boris Johnson.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG