Linkuri accesibilitate

AstraZeneca începe să testeze un vaccin COVID-19 împotriva variantei sud-africane


În România, numărul persoanelor care se vaccinează cu AstraZeneca a scăzut dramatic

Universitatea Oxford a anunţat că a început să injecteze voluntari cu un vaccin creat alături de AstraZeneca împotriva variantei beta (sud-africane) a coronavirusului, în cadrul unui test clinic conceput pentru a-i evalua eficienţa, transmite AFP.

Conform unui comunicat dat publicităţii de Universitatea Oxford, aproximativ 2.250 de voluntari au fost recrutaţi din Regatul Unit, Africa de Sud, Brazilia şi Polonia pentru a participa la fazele II şi III ale testelor clinice pe voluntari umani.

Vaccinul candidat foloseşte aceeaşi tehnologie a vectorului viral (un adenovirus) ca şi vaccinul produs de AstraZeneca, aflat deja pe piaţă.

Testarea dozelor de rapel a vaccinurilor existente şi a vaccinurilor împotriva noilor variante este importantă pentru a ne asigura că suntem cât mai bine pregătiţi în faţa pandemiei, în cazul în care utilizarea lor este necesară", a comentat profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

Rezultatele provizorii ale acestor teste clinice sunt aşteptate mai târziu în cursul acestui an şi vor fi transmise autorităţilor de reglementare pentru o evaluare în procedură accelerată a noilor vaccinuri, conform comunicatului.

Guvrnul britanic a lansat în mai teste clinice, pe care le-a prezentat drept primele în lume, cu privire la reacţia imunitară declanşată de o a treia doză de vaccin împotriva covid-19, în vederea unei campanii de rapel în Regatul Unit - care înregistrează un val de contaminări cu varianta indiană (delta) a SARS-Cov-2, devenită dominantă.

La începutul lunii aprilie, comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, a declarat că Bruxelles-ul nu a reînnoit comanda pentru vaccinurile AstraZeneca. Actualul contract al Uniunii Europene expiră în luna iunie. Au fost mai multe neînțelegeri între UE și companie cu privire la termenelor de livrare a vaccinurilor promise.

În România, retincența față de vaccinurile de la AstraZeneca a crescut de la o lună la alta, iar în prezent aproximativ 50 de persoane se mai vaccinează zilnic cu acest vaccin. Cu toate că AstraZeneca a fost primul vaccin pentru care nu a mai fost necesară programarea prin intermediul platformei de vaccinare, românii nu au mai vrut acest vaccin în urma controverselor apărute cu privire la cazurile de cheaguri de sânge.

Până acum, România a trimis sute de mii de doze din vaccinul AstraZeneca, cu titlu gratuit, în Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

 Locuitori din regiunea Nikolaev povestesc despre „cruzimea” ocupanților ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
XS
SM
MD
LG