Israelul va începe administrarea celei de a treia doze de vaccin Pfizer / Biontech împotriva Covid – 19 pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o premieră mondială în efortul de a încetini răspândirea variantei Delta foarte contagioase, au anunțat joi televiziunea și radioul israelian, preluate de Reuters.
Cei eligibili vor putea obține a treia doză doar dacă au primit-o pe a doua cu mai mult de cinci luni în urmă.
Israelul este lider mondial la vaccinare, mulți vârstnici primind vaccinul încă din decembrie, ianuarie și februarie, fiind considerați segmentul cel mai vulnerabil al populației.
De la apariția variantei Delta, ministerul sănătății a raportat o scădere a eficienței vaccinului împotriva infecției cu coronavirus și o ușoară scădere a protecției împotriva bolilor severe.
Campania, care urmează să înceapă în curând, va transforma Israelul într-un teren de testare pentru a treia doză înainte de aprobarea sa de Agenția americană a Medicamentului (FDA).
Pfizer a declarat miercuri că crede că oamenii au nevoie de o doză suplimentară pentru a menține ridicată protecția împotriva coronavirusului ridicată. Compania spune că ar putea cere urgent autorizația agenției SUA.
Presa a scris că ministrul israelian al sănătății și-a dat acordul pentru administrarea celei de a treia doze după ce experții israelieni au aprobat campania miercuri seară.
Săptămâna trecută, ministerul sănătății a estimat că vaccinul are o eficiență de doar 41% în oprirea infecțiilor simptomatice, protecția împotriva bolilor severe rămânând la fel de puternică, adică de 91%.
Unii experți au criticat analiza ministerului spunând că ar fi părtinitoare, ceea ce ar putea distorsiona datele. Alții au spus că Israelul ar trebui să aștepte puțin mai mult pentru a primi mai multe informații despre siguranța și eficacitatea unei a treia doze.
Aproximativ 57% din populația Israelului de 9,3 milioane a fost vaccinată. Aproximativ 160 de persoane sunt spitalizate cu simptome severe, iar infecțiile zilnice au crescut la peste 2.000, în comparație cu doar câteva pe zi în urmă cu câteva luni.
Guvernul israelian speră că vaccinurile îi vor permite să evite carantina extrem de costisitoare pentru economie, prin protejarea celor mai vulnerabili la boli severe, chiar și pe măsură ce infecțiile cresc.