Linkuri accesibilitate

Războiul din Afganistan | Talibanii ajung în Kabul. Refugiații afgani, în bătaia armelor


Un elicopter american zboară lângă Ambasada SUA la Kabul, Afganistan, duminică, 15 august 2021.
Un elicopter american zboară lângă Ambasada SUA la Kabul, Afganistan, duminică, 15 august 2021.

Talibanii au intrat duminică dimineața în Kabul, capitala Afganistanului, după o serie rapidă de lupte date în jurul capitalelor provinciale. Insurgenții au promis că nu vor cuceri orașul „cu forța” în ciuda focurilor de arme auzite în capitală.

ACTUALIZARE:

Talibanii au pătruns în Kabul și au cerut predarea necondiționată a guvernului.

Forțele afgane au predat aerodromul Bagram, împreună cu o închisoare în care se află 5.000 de prizonieri, talibanilor. Bagram este o fostă bază militară americană.

Ambasada SUA a început să își evacueze personalul folosind un elicopter.

---

Trei oficiali afgani au declarat pentru The Associated Press că talibanii se află la periferia Kabulului, în districtele Kalakan, Qarabagh și Paghman.

Talibanii promit, în schimb, că ocuparea capitalei va avea loc într-o manieră pașnică.

„Viața, proprietatea și demnitatea oamenilor nu vor fi afectate. Nu vom pune în pericol viețile oamenilor din Kabul”, a afirmat un reprezentant al grupării insurgente.

Asediul capitalei are loc în urma unei ofensive rapide ce a durat o săptămână, timp în care talibanii au cucerit teritorii extinse din Afganistan și i-au forțat pe soldații afgani să se retragă în ciuda ajutorului militar primit de americani.

Departamentul de Stat American nu a oferit încă un răspuns cu privire la ultimele avansuri făcute de talibani. În schimb, nori de fum au fost observați ridicându-se în apropierea acoperișului ambasadei Statelor Unite din Kabul, semn că diplomații americani distrug documentele sensibile, potrivit a doi oficiali militari americani, care au vorbit sub condiția anonimatului.

Talibanii au reușit tot duminică dimineața să cucerească orașul Jalalabad.
Talibanii au reușit tot duminică dimineața să cucerească orașul Jalalabad.

Elicoptere Sikorsky UH-60 Black Hawk, folosite tipic pentru transportul de trupe americane, au fost văzute cum aterizează în apropierea ambasadei.

Evacuările diplomaților din Kabul sunt în curs de desfășurare, iar unele țări au ales să evacueze inclusiv cetățenii afgani ce au lucrat în ambasadele acestora. Republica Cehă a aprobat un plan prin care își retrag personalul afgan din ambasadă, la câteva zile după ce diplomații cehi au fost evacuați.

Un oficial din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Afganistan a precizat că talibanii au înconjurat capitala țării din toate părțile.

Tot duminică, insurgenții au reușit să cucerească orașul Jalalabad, aflat la est de Kabul, obținând astfel controlul asupra unei autostrăzi importante din Afganistan.

„Nu există lupte la momentul de față în Jalalabad fiindcă guvernatorul provinciei s-a predat talibanilor”, un oficial din Jalalabad a declarat pentru Reuters. „Permiterea trecerii talibanilor a fost singura modalitate de a salva vieți”, a continuat acesta.

Civilii afgani au părăsit provinciile ocupate de talibani și s-au refugiat în capitala țării, Kabul, de teama revenirii la putere a unei conduceri islamiste.

Sute de oameni dorm în corturi sau sub cerul liber din oraș, pe marginea drumurilor sau în parcări, a declarat un rezident din Kabul sâmbătă seara.

„Se poate citi frica pe fețele lor”, a continuat acesta.

Asediul Kabulului are loc în ciuda prognosticelor oferite de experți, care au anunțat la începutul săptămânii că orașul va rezista atacurilor talibanilor pentru următoarele câteva luni.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG