Linkuri accesibilitate

Inspectorii care au controlat firma ministrului Vîlceanu, detașați din ordinul subordonaților lui Cîțu


Inspectorii fiscali de la Gorj care au controlat firma familiei lui Vîlceanu au fost detașați prin ordin al șefei ANAF, ministru de Finanțe fiind Florin Cîțu

Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor, a fost vizat de un dosar penal, deschis în 2019, sub acuzația de evaziune fiscală. Cazul a fost închis în februarie 2021, iar inspectorii fiscali care au sesizat faptele au fost detașați prin ordine semnate de șeful ANAF.

Dosarul penal a fost deschis în urma unei sesizări a inspectorilor ANAF care ar fi descoperit o posibilă evaziune fiscală în valoare de 630.000 de lei, după ce firmele lui Vîlceanu ar fi făcut achiziţii nereale, cu scopul de a diminua impozitele de achitat către stat. Cazul a fost declinat la Parchetul General după ce Vîlceanu a fost ales deputat. „În cauza care face obiectul interesului dumneavoastră, instrumentată de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 8 februarie 2021, a fost dispusă soluția de clasare, în baza dispozițiilor art. 16 lit. a din Codul de procedură penală - “fapta nu există”. Clasarea cauzei a vizat săvârșirea de către persoana la care faceți referire a infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Răspunsul Parchetului General la solicitarea Europa Liberă
Răspunsul Parchetului General la solicitarea Europa Liberă

În sarcina persoanei cercetate s-a reţinut că în perioada 2014 – 2016, respectiv 2008 – 2016 cele două societăţi comerciale la care era administrator ar fi evidențiat în documentele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect. De asemenea, în dosar, față de alte persoane, s-a dispus disjungerea cauzei și declinarea acesteia la o altă structură de parchet, potrivit competenței materiale și teritoriale, cu privire la infracțiunile prev. și ped. de art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005 , art. 29 din Legea nr. 656/2002 și art. 367 din Codul penal”, se arată într-un răspuns al Parchetului General pentru Europa Liberă.

Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că dosarul ar fi ajuns la procurorul Dragoș Cojocariu de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General. El ar fi dispus clasarea parțială a acuzațiilor. Partea din dosar în care este vizat un alt membru al familiei ministrului a ajuns la Parchetul Tribunalului Gorj.

Răzbunare sau coincidență?

Cei doi directori ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj care au realizat controlul la firma Trefo SRL au fost detaşaţi în alte judeţe. Întrebat despre facturile fictive care ar fi fost plătite de firma părinților săi și de mutarea unor angajați ANAF, Vâlceanu a spus: „E o acuzație care nu s-a confirmat. Inspectorii fiscali nu au fost mutați în alte județe. Nu e ușor să fii opozant PSD într-un județ precum Gorj. Nu îmi stă în caracter să mă plâng public, dar trebuie să vă spun asta: Când vine un angajat ANAF și spune „nu înțelegi că am ordin de la Craiova? E urât”.

Proaspătul ministru are dreptate când spune că cei doi inspectori nu au fost mutați în alte județe, dar asta pentru că așa au stabilit judecătorii. Detașarea primului dintre ei a fost dispusă prin ordinul nr.324/31.01.2020, emis de președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Marin Ciumag a atacat în instanță ordinul de detașare la Galați, susținând că nu se poate deplasa peste 500 de kilometri în plină pandemie COVID 19. Instanța i-a dat dreptate și a anulat detașarea, decizia instanței fiind publică.

Și cel de-al doilea inspector, Alin Ionel Goleanu a fost detașat pentru 6 luni, tot prin ordin al șefului ANAF, de la Gorj la București. A atacat în instanță ordinul 3469 din data de 24 decembrie 2019 al președintelui ANAF și a câștigat, documentul fiind anulat de judecători pe motiv că este singurul întreținător al familiei și că ordinul ANAF nu a fost motivat. În decembrie 2019, ministrul finanțelor publice era Florin Cîțu.

Titluri de stat din lichidarea unei firme

Noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, prietenul premierului Florin Cîțu, susține că nu şi-a folosit părinţii paravan pentru afaceri, firma acestora fiind înființată pe când el avea 18 ani. „În ceea ce priveşte contractele declarate, toate, dar absolut toate şi niciodată altfel, nici măcar la companiile la care am fost eu acţionar, acele contracte nu au fost câştigate decât prin licitaţie publică. Niciodată un alt mijloc de atribuire a unui contract public”, a declarat ministrul de Finanțe.

Întrebat de unde a avut bani să cumpere titluri de stat în valoare de peste 700.000 de lei, ministrul a arătat că „am avut două companii pe care le-am lichidat în momentul în care am intrat în Parlament, tocmai pentru a evita astfel de întrebări. Şi cred că am făcut bine. Dacă vă uitaţi în declaraţia de avere, scrie că am avut aceşti bani tocmai din lichidarea unei companii”, a explicat Dan Vîlceanu. Firmele despre care vorbește ministrul sunt DV Remont Industri SRL și Rewodase SRL, ambele radiate. Conform datelor de la ministerul Finanțelor, DV Remont Industri a avut în 2019 o cifră de afaceri de 486.000 de lei și un profit de 91.000 de lei. A doua societate a fost închisă încă din 2017, având la data respectivă cifră de afaceri zero.

Cenzor de la PSD

Președintele filialei Gorj al liberalilor este acționar majoritar la SC Rominex Mining Engineering SA Rovinari. Are 12.000 de acțiuni în valoare de 1,2 milioane de lei. Mama sa, Elisabeta Vîlceanu, (68 de ani) deține firma Trefo SRL care are ca obiect de activitate „fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii”. Societatea a câștigat mai multe licitații pentru furnizarea de produse către Complexul Energetic Oltenia și cu societatea de termoficicare a municipiului de pe Bega, Colterm Timișoara. Potrivit datelor de la ministerul de Finanțe, firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de 7,3 milioane de lei, un profit net de 1,7 milioane de lei și are 47 de angajați.

În Rominex Mining Engineering SA, societate aflată în insolvență, partenerul de afaceri în această firmă este Teofil Gr. Ghirasim, iar între 2014 și 2017, cenzorul societății a fost Mihai Ritivoiu, actual consilier județean și trezorier al PSD Timiș.

Nu e prima dată când Vîlceanu cochetează cu social democrația. El și început cariera politică la PSD, fiind președinte al Tineretului Social Democrat Gorj din 2006 până în 2009. A trecut apoi la PDL Gorj, unde a avut funcția de secretar executiv în perioada 2011-2012, apoi președinte al PDL Gorj între 2013 și 2015.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG