Linkuri accesibilitate

Protest cu trunchiuri de copaci în fața Ministerului Mediului

Membrii comunității Declic au protestat, marți, în fața Ministerului Mediului față de tăierile de copaci seculari din parcurile naționale și au adus în faţa ministerului câteva buturugi, replici în mărime naturală ale arborilor tăiaţi în păduri.
Protestatarii îi cer ministrului Tánczos Barna să interzică exploatările forestiere în parcurile naționale.
Antoniu Bumb, reprezentant al comunității Declic a declarat pentru Europa Liberă că deși, în teorie, parcurile naționale sunt protejate, există „portițe în legislația actuală care permit exploatarea pădurilor din aceste parcuri. /.../ Din păcate, bogăția în pădurile naționale ale României se măsoară în metri cubi și în copaci tăiați pentru profitul industriei forestiere, pentru că legislația permite asta”, a spus reprezentantul Declic, adăugând că situația din parcurile naționale este una „dezastruoasă.”
În replică, ministrul Tánczos Barna a declarat că situația prezentată de Declic ar avea la bază „o dezinformare la mijloc, prin neprezentarea integrală a adevărului. În parcurile naționale și astăzi este strict interzisă exploatarea, dar în zonele de dezvoltare durabilă este permis ca proprietarul să exploateze, chiar dacă zona face parte din parcul național, ea este delimitată clar. Sunt de acord că acolo unde există zone de protecție integrală și strictă, orice exagerare și încercare de a exploata este interzisă drastic. Se pedepsește drastic acolo unde se constată”, a declarat ministrul Mediului, care a coborât din minister ​pentru a vorbi cu protestatarii. Comunitatea Declic i-a înmânat ministrului o petiţie semnată de peste 28.000 de persoane care solicită interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naționale.
Suntem aici pentru a-i cere ministrului​ să intervină de urgență, să schimbe legislația actuală și să intezică cât mai curând orice fel de exploatare forestieră în parcurile naționale. Pădurea dintr-un parc național trebuie lăsată să crească și să moară în ritmul ei. Orice fel de exploatare forestieră distruge pădurea, sperie animalele și ne lasă fără parcuri naționale. Cerem ministrului răspicat să facă ceva și să facă repede!”, a precizat Antoniu Bumb​ pentru Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG