Linkuri accesibilitate

Politica la nervi. Premierul Cîțu în campanie la Timișoara


Premierul Florin Cîțu în campanie la Timișoara pentru președinția PNL la Congresul din 25 septembrie 2021. Filiala Timiș condusă de Alin Nica i-a promis susținere
Premierul Florin Cîțu în campanie la Timișoara pentru președinția PNL la Congresul din 25 septembrie 2021. Filiala Timiș condusă de Alin Nica i-a promis susținere

Însoțit cu alai de liberalii timișeni în campania de alegeri interne, premierul Florin Cîțu a descris situația de criză politică și guvernamentală ca fiind „bizară” și a cerut ca aliații USR-PLUS să „revină la masă”. Totuși reproșurile la adresa partenerilor de coaliție au curs.

Primele săgeți, după regretele exprimate pentru opțiunea USR-PLUS de a se asocia cu AUR și PSD în susținerea unei moțiuni împotriva propriului guvern, au fost trimise către useriștii aflați în funcții politice, prefecți, subprefecți, șefi de agenții guvernamentale, considerând o „oportunitate” demiterea lor. Totodată analizează și situația miniștrilor USR aflați încă în funcții: „Eu vorbesc de onoare. Eu cred că atunci când te întorci împotriva propriului guvern și împotriva propriei persoane, pentru că încă sunt membri în guvern, ceea ce iarăși este un lucru bizar. Când Dragnea și-a dat propriul guvern jos, miniștri au demisionat, deci nu s-au votat pe ei să se dea jos din guvern. Cel puțin acolo, se pare că la PSD a fost mai multă onoare. Eu fac apel întotdeauna la onoare când e vorba de politică. Așteptăm să vedem”, a declarat Florin Cîțu în fața jurnaliștilor.

Premierul respinge orice alianță cu AUR și PSD: Nu, nu, nu, niciodată! Noi nu suntem USR

Totuși „PNL dorește această coaliție, nu există altă variantă”, a adăugat Cîțu în contradictoriu cu propriile afirmații. Mai mult, premierul afirmă categoric, provocat de o întrebare a Europei Libere, dacă PNL se va asocia vreodată cu AUR și cu PSD: „Nu, nu, nu, niciodată! Noi nu suntem USR”.

Date fiind premisele reduse de a face majorități în parlament fără USR-PLUS, Florin Cîțu a dat întrebării noastre dacă va admite traseismul practicat și de PNL, un răspuns diferit de cel privind respingerea asocierii cu AUR și PSD:„În Parlament vom negocia pentru susținerea unui govern în jurul PNL. Vom vedea care sunt acele formațiuni”.

Premierul Cîțu la conferința de presă de la Timișoara alături de europarlamentarii Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă și de liderii locali al PNL Alin Nica și Dănuț Groza
Premierul Cîțu la conferința de presă de la Timișoara alături de europarlamentarii Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă și de liderii locali al PNL Alin Nica și Dănuț Groza

Europarlamentarii liberali îl vor interpela peste zece zile pe Dacian Cioloș, lider Renew, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, pentru asocierea partidului său cu extremiștii.

Cum se demite un ministru

Solicitat de Europa Liberă să explice pe ce criterii sunt demiși miniștrii din guvernul său – prin evaluare, pentru indisciplină, nesupunere la ordin sau la nervi – premierul a susținut că „nu există la nervi, ci totul se face în urma unei analize…pentru a debloca actul guvernamental”. Evaluarea se face „constant”, iar în cazul ministrului Justiției analiza s-a făcut și în coaliție:„Au fost discuții de mai multe ori despre deciziile acestui ministru, v-aș da un singur exemplu, sesizarea Comisiei de la Veneția fără mandat de la mine”, și-a motivat Florin Cîțu soluția.

Premierul recunoaște că a lua hotărâri „la nervi” este „un risc prea mare”, dar își asumă deciziile luate în demiterea miniștrilor Sănătății, Vlad Voiculescu și al Justiției, Stelian Ion, considerând că a făcut ce trebuie „pentru a salva actul de guvernare” și se declară mulțumit de noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, care are rezultate foarte bune în gestionarea pandemiei.

Europarlamentarii liberali îl vor interpela pe Dacian Cioloș, lider Renew, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, pentru asocierea partidului său cu extremiștii

Pentru demisia proprie, cerută de liderii USR-PLUS, Florin Cîțu are o rețetă evazivă:„Atât timp cât eu urmez programul de guvernare în interesul românilor, eu îmi fac treaba și îmi păstrez onoarea”, deci nu se pune problema demisiei.

Timișoara va fi taxată. Dacă primarul își face treaba

Întâlnirea cu liberalii din Timiș pentru prezentarea viziunii sale ca potențial președinte PNL a fost „relaxată” și fără întrebări incomode. Filiala condusă de Alin Nica, recent ales președinte PNL Timiș după tensiuni și scandaluri, și-a exprimat susținerea pentru Florin Cîțu. Întrebat de Europa Liberă dacă liberalii timișeni nu sunt neliniștiți de situația prezentă, premierul a opinat că liberalii din Timiș sunt relaxați fiindcă asumă împreună cu el angajamentele „României liberale” și totodată proiectele enunțate.

Florin Cîțu nu a uitat că e în campanie și i-a adresat critici rivalului Ludovic Orban pentru a fi convocat „la unșpe noaptea” biroul Camerei Deputaților susținând implicit moțiunea împotriva sa. Totodată a reproșat parlamentului că tergiversează legi importante ca Legea consumatorului vulnerabil, Legea Offshore și altele.

Promisiuni s-au făcut în ce privește viitorul stadion, proiect amânat de toate guvernările, Timișoara Capitală Culturală Europeană, deocamdată nefinanțată de Ministerul Culturii unde secretarul de stat și comisarul sunt poziții ale USR, proiectele locale ale primarilor liberali din PNDL3 „Anghel Saligny” și altele.

Florin Cîțu la poză cu viceprimarul liberal al Timișoarei Cosmin Tabără
Florin Cîțu la poză cu viceprimarul liberal al Timișoarei Cosmin Tabără

Poziția primului-ministru față de orașul Timișoara, condus de un usr-ist dar râvnit de liberali, dezvăluie încă o dată deficiențele sistemului alocărilor bugetare:„Resursele din rectificările bugetare se alocă printr-o formulă simplă. Autoritățile care care colectează mai mult primesc bani mai puțini, deci primarii care își fac treaba primesc mai puțin”, a explicat Florin Cîțu pentru Europa Liberă. Sesizând absurdul, premierul a ținut să adauge că are discuții cu Asociația Municipiilor pentru a stabili noi criterii.

După Timișoara, Florin Cîțu și-a continuat turul electoral la Arad și Oradea.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG