Linkuri accesibilitate

11 septembrie 2001 | Imaginile zilei care a schimbat lumea

Statele Unite comemorează 20 de ani de la cele mai sângeroase atentate din istoria sa. Atacul terorist de la 11 septembrie 2001 nu a schimbat doar viaţa americanilor, ci întreaga lume. SUA au declarat război terorismului iar în mai puțin de o lună, la 7 octombrie, începea, în Afganistan, Operațiunea „Enduring Freedom", cu primele atacuri aeriene asupra talibanilor.

Pe 11 septembrie, America fusese atacată de terorişti coordonaţi, din Afganistan, de Al-Qaeda. Aproape trei mii de oameni, printre care și patru români, au murit după ce teroriştii au deturnat mai multe avioane şi au lovit Turnurile Gemene din New York şi clădirea Pentagonului din Washington. SUA și aliații săi doreau să îl captureze pe Osama bin Laden, liderul grupării Al Qaeda.

Procesul presupusului „arhitect" al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, şi al altor patru acuzaţi a fost reluat marţi, 7 septembrie 2021, la închisoarea militară de la Guantanamo, după o întrerupere de 18 luni.

La aproape 20 de ani de la atentate, în 30 august 2021, ultimul militar american a părăsit Afganistanul de pe aeroportul din Kabul, la ora locală 23:59.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG