Linkuri accesibilitate

Josep Borell: UE nu recunoaște alegerile din teritoriile ocupate de Rusia


 Josep Borell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe
Josep Borell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe

Uniunea Europeană consideră regretabilă decizia Rusiei de a restricționa sever „dimensiunea și formatul” misiunii internaționale a OSCE, de observare a alegerilor pentru Duma de Stat, desfășurate în perioada 17-19 septembrie.

UE a luat act de informațiile obținute din surse independente și credibile care vorbesc de „încălcări grave”, se spune într-un comunicat remis presei luni de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, la o zi de la încheierea alegerilor din Rusia.

„În perioada premergătoare alegerilor, a crescut represiunea împotriva politicienilor de opoziție, a organizațiilor societății civile și a mass-media independente, precum și a jurnaliștilor. Acest lucru a dus la limitarea opțiunilor alegătorilor ruși și la capacitatea acestora de a obține informații complete și exacte despre candidați”, spune șeful diplomației UE, Josep Borel.

UE își reiterează „îngrijorările profunde cu privire la tiparul continuu de reducere a spațiului pentru opoziție, societatea civilă și voci independente din toată Rusia” și cere conducerii Rusiei „să inverseze aceste evoluții negative.”

Partidul lui Putin, câștigător în alegeri marcate de fraudă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

Federația Rusă, spune Înaltul Reprezentant al UE, „ar trebui să respecte angajamentele asumate în cadrul ONU, OSCE și Consiliul Europei în ceea ce privește protecția drepturilor omului și a valorilor democratice.”

De asemenea, Josep Borell amintește că UE nu recunoaște și nu va recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă și, prin urmare, nu are cum recunoaște nici „așa-zisele alegeri organizate în peninsula Crimeea ocupată.”

Decizia Federației Ruse de a-i implica pe locuitorii teritoriilor controlate din regiunile Donețk și Luhansk, din Ucraina, în alegerile pentru Duma de Stat „contravine spiritului și obiectivelor acordurilor de la Minsk.

„UE rămâne neclintită în sprijinul său pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, se spune în finalul comunicatului.

Corespondentul Europei Libere a trecut în revistă exemplele de fraudă semnalate în Rusia la alegerile pentru Duma de stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Chiar dacă autoritățile au limitat drastic accesul la transmisiunile în direct din secții, cele trei zile ale votului au fost marcate de apariția a numeroase înregistrări, care par să arate practicarea pe scară largă a umplerii urnelor cu teancuri de buletine deja completate.

Potrivit analistului american Andras Toth-Czifra numărul acestor înregistrări, care nu au fost verificate independent, ar fi fost, încă din prima zi a votului, „șocant de mare”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG