Linkuri accesibilitate

Rezultate preliminarii | Social-democrații au câștigat alegerile din Germania


Blocul CDU / CSU a câștigat 25% din voturi, cel mai slab rezultat de după război.
Blocul CDU / CSU a câștigat 25% din voturi, cel mai slab rezultat de după război.

Creştin-democraţii (CDU) şi social-democraţii (SPD) sunt umăr la umăr la alegerile din Germania.

UPDATE 07.00 Social-democrații au câștigat la limită alegerile federale ale țării, învingând partidul cancelarului Angela Merkel, potrivit rezultatelor preliminare. SPD a obținut 25,7% din voturi, în timp ce blocul conservator de guvernământ a câștigat 24,1%. Verzii au obținut cel mai bun rezultat din istoria partidului lor, ajungând pe locul trei cu 14,8% din vot, scrie BBC.

UPDATE 06.30 Social-democrații de centru-stânga (SPD) ar avea un mic avantaj în fața blocului conservator CDU / CSU, 26,0% din voturi la 24,5%, arată proiecțiile ZDF. Ambele grupuri cred că ar putea conduce următorul guvern, arată Reuters.
________________________________________________________________

Verzii au obţinut 15%, iar liberal-democraţii (FDP) şi extrema-dreaptă (AFD), câte 11%.

Formațiunea Die Linke (stânga radicală) a obţinut 5% din voturi.

Cu doar 25% din voturi, Uniunea Creştin-Democrată (CDU / CSU) obține cel mai slab rezultat al în alegerile federale de după război. „Este dureros", a declarat secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, pentru ARD, după publicarea exit-poll-urilor.

La egalitate cu creștin democrații, au ieșit cu social-democraţii de centru-stânga (SPD), a arătat sondajul realizat pentru postul ARD.

Exit-poll-urile au fost primite cu o explozie de bucurie la sediul SPD din Berlin. „Este clar că SPD a câştigat”, a spus secretarul general al partidului, Lars Klingbeil, revendicând formarea viitorului guvern.

Un alt sondaj, efectuat de postul ZDF, plasează Partidul Social-Democrat la nivelul de 26% şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU/CSU) la 24%.

Voturile prin corespondență nu sunt luate în considerare la exit-polluri

Totuși, exit-pollurile trebuie trebuie privite cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă, care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne.

Indiferent de situaţie, cele două formaţiuni aflate la egalitate vor avea nevoie de coaliţii pentru a forma viitorul guvern. Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) a obţinut 14,5-15% din voturi, iar Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%. Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 11-12%, iar partidul Die Linke (stânga) este la nivelul de 5%.

Atenția creștin-democraților se va îndrepta spre discuții informale, după cum spun analiștii politici, probabil cu Verzii, care au luat 15% din voturile valabil exprimate, și cu liber-democrații (FDP), care au un rezultat de 11%. Negocierea pentru formarea unei coaliții care să guverneze Germania ar putea dura luni de zile, iar până atunci cancelar va fi tot Angela Merkel.

Social democrații vor ca Olaf Scholz să fie cancelar

În urma primelor rezultate, social-democraţii (SPD) din Germania revendică formarea viitorului guvern, a anunţat duminică secretarul lor general, Lars Klingbeil.

„Avem mandatul de a forma un guvern. Olaf Scholz va deveni cancelar", a declarat Klingbeil, în contextul în care SPD este cotat cu 26% într-un exit-poll, comparativ cu 24% pentru creştin-democraţi.

La rândul său, candidatul socialiștilor Olaf Scholz le-a spus susținătorilor săi că este încântat de rezultatul partidului la alegerile de duminică, scrie BBC.

„Sunt mulțumit că cetățenii acestei țări au votat așa cum au făcut-o - că partidul se descurcă din ce în ce mai bine", a spus Scholz care a completat că de fapt rezultatul arată că alegătorii doresc ca el să fie următorul cancelar.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG