Linkuri accesibilitate

Armenia și Azerbaidjan comemorează un an de la începutul războiului din Nagorno-Karabah

Armenia și Azerbaidjan au marcat comemorarea unui an de la începerea războiului din Nagorno-Karabakh, în care și-au pierdut viața peste 6.600 de oameni. Războiul care a durat șase săptămâni s-a încheiat prin recâștigarea controlului Azerbaidjanului asupra unor zone mari de teritoriu din Nagorno-Karabakh.
Cu ocazia comemorării, soldații azeri au mărșăluit prin centrul capitalei azere, Baku, purtând fotografii ale camarazilor uciși în război. În Erevan, capitala Armeaniei, mii de oameni, inclusiv premierul Nikol Pashinian, au mers la cimitirul militar Yerablur pentru a aduce omagii soldaților uciși în război.
Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel international ca parte a Azerbaidjanului, dar este sub controlul forțelor etnice armene sprijinite de Armenia, de la sfârșitul războiului separatist din 1994.
Războiul de anul trecut s-a încheiat prin semnarea unui armistițiu intermediat de Rusia, de către premierul Armeniei, Nikol Pashinian. Prin semnarea acestui document, Azerbaidjanul a preluat controlul asupra unor zone din Nagorno-Karabakh, precum și a teritoriilor adiacente ocupate de armeni.



Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG