Klaus Iohannis nu se află în țară astăzi, dar a transmis un mesaj după incendiul produs la spitalul din Constanța.
„Statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu pentru națiunea română”, a transmis președintele.
Potrivit acestuia, drama confirmă că infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un „sistem învechit greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de Covid”.
El a cerut ca în toate secțiile care au pacienți Covid să fie acordată o atenție sporită pentru a preîntâmpina astfel de tragedii.
„Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc”, a fost mesajul prezidențial.
Tonul critic al Opoziție cere demisia celor vinovați.
„Criminali! Asta sunteți! De când ați fost puși de Iohannis la conducerea României ați știut doar să dați din gură, doar să aruncați responsabilitatea pe alții, doar să promiteți iluzii”, a scris pe Facebook președintele PSD, Marcel Ciolacu. El consideră că vinovații sunt miniștrii Sănătății și premierul Cîțu.
Alianța pentru Unirea Românilor acuză guvernul Cîțu de incompetență.
„Incompetența, delăsarea și autosuficiența lor au ucis din nou”, susține senatorul Claudiu Târziu, copreședinte AUR.
Premierul Florin Cîțu și liderii USR PLUS Dan Barna și Dacian Cioloș nu au avut vreo reacție pe subiect până la acest moment.
O pacientă care și-a pierdut mama în incendiul izbucnit la spitalul din Constanța a declarat că România nu a învățat nimic după incendiile de la Piatra Neamț și Matei Balș din Capitală.
„Au murit ca șobolanii, de ce atâta incompetență”, a spus femeia, care a vorbit cu reporterii prezenți la fața locului. Ea a precizat că nu are informații certe despre mama sa, dar aceasta se afla internată în Secția ATI Covid în stare gravă. În incendiul din această dimineață au murit nouă din cele zece persoane internate la terapie intensivă.
După șase ore de la producerea tragediei, premierul Florin Cîțu a cerut primarului Constanței demiterea managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și a decis demiterea directorului Agenției de Management al Calității în Sănătate (AMCS), potrivit anunțului făcut la guvern după șase ore de la tragedie.
„L-am sunat pe domnul primar (Vergil - n.r.) Chițac să o demită pe doamna manager și pe domnul de la AMCS, care de când a intrat în funcție nu a făcut nimic, mai ales că la acest spital au fost mai multe nereguli. Domnul președinte nu a făcut nimic. S-a bazat pe declarații pe proprie răspundere date de managerii de spital. Pentru că AMCS este în subordinea SGG și pot să fac acest lucru. Nu și-a dus la îndeplinire sarcinile. Cei responsabili o să plătească! Vom avea rezultatele anchetei, iar indiferent de funcție o să plătească”, a spus premierul Florin Cîțu.
În urmă cu câteva minute șeful DSU spusese că pentru lipsa avizelor, neregulile și lipsa de investiții de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța nu e vinovat nici DSU, „nici măcar managerul, ci proprietarul”.
Adică primarul căruia premierul avea să-i ceară la scurt timp demiterea managerului de spital.
Deputatul liberal Violeta Alexandru deplânge lipsa de responsabilitate a colegilor săi.
„Mor oameni sub guvernarea noastră. Ce rușine să ne tot găsim scuze”, a scris vineri, pe pagina sa de Facebook deputatul PNL Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii în guvernul Orban.
„Dacă aud, din nou, că s-a trimis Corpul de control după care se așterne tăcerea, înnebunesc. Ca să o spun pe românește. Nu se întâmplă nimic serios. Asta cred. Nu dorim să deranjăm sistemul public, în profunzimea problemelor acestuia. Unul se acoperă pe altul. Nimeni nu răspunde, de fapt. (...) Am intrat la guvernare de ceva vreme. Nu avem nicio scuză. Încă ne mai putem trezi. Cu intenții și orgolii, cu răutate și fudulie, nu se va face treabă. Mor oameni sub guvernarea noastră.”, spune fostul ministru al Muncii.
La scurt timp de la anunțul demiterii sale, Vlad Berbecar, președintele Agenției de Management al Calității în Sănătate (AMCS) a comentat demersul premmierului.
El a spus că a aflat de la televizor că a fost demis și i-a amintit premierului, cu privire la motivele demiterii sale, că pe durata stării de alertă, vizitele de evaluare în spitale sunt suspendate încă din 15 aprilie.
„Am aflat de la televizor că am fost demis de premierul Florin Cîțu. Motivul oficial este că de la numirea în funcție nu au mai avut loc evaluări ale unităților sanitare. Poate Florin Cîțu nu știe, dar în cadrul întregului proces de evaluare și acreditare a unităților sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de același premier. Practic, Florin Cîțu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca eu să fiu numit în funcție”, a scris Vlad Berbecar pe pagina sa de Facebook.
Chiar și în această situație, activitatea de acreditare a continuat, dovadă fiind ordinele cu unitățile sanitare cu paturi încadrate în categorii de acreditare, care au fost publicate lunar în Monitorul Oficial, inclusiv în luna septembrie, spune Berbecar.
Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale și-au schimbat structurile de funcționare, transformându-se în spitale pentru pacienții COVID, ANMCS-ul și-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziție, anume vizite de monitorizare tematică, arată sursa citată.
Astfel, în perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unități sanitare din toată țara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare. Printre temele de monitorizare tematică desfășurate anul acesta s-a aflat și siguranța echipamentelor și a instalațiilor.
„În ciuda faptului că verificarea instalațiilor de oxigen sau a instalațiilor electrice nu intră în atribuțiile Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluși și unii indicatori meniți să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic”, spune cel demis.
„Premierul Florin Cîțu avea nevoie de un nou țap ispășitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanța și eram ultimul om propus de USR PLUS într-o instituție publică din subordinea Guvernului”, spune Berbecar.
Facebook Forum