Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi, desemnat „terorist” de oficialii închisorii în care-și execută pedeapsa


De luni, Alexei Navalnîi are un semn deasupra patului din închisoare și o dungă pe pantalon care indică faptul că este terorist
De luni, Alexei Navalnîi are un semn deasupra patului din închisoare și o dungă pe pantalon care indică faptul că este terorist

Oficialii închisorii în care își execută condamnarea Alexei Navalnîi, cel mai virulent opozant al președintelui rus Vladmir Putin, i-au schimbat încadrarea din „predispus la evadare” în „terorist”.

Navalnîi spune că oficialii închisorii unde-și execută pedeapsa l-au declarat o persoană „care susține o ideologie extremistă și teroristă”, chiar dacă, oficial, nu-l mai consideră în pericol să evadeze, cum era până acum.

Tribunalul Moscovei i-a respins în august cererea de a-i fi îndepărtată clasificarea ca deținut predispus la evadare, etichetă din cauza căreia este supus unor controale nocturne din oră în oră într-o închisoare de maximă siguranță.

Deși supravegheat video permanent, Navalnîi era trezit în fiecare noapte din oră în oră pentru a fi filmat și a se constata că nu a evadat, din cauza desemnării sale, de către autoritățile penitenciare, ca „predispus la evadare”.

Luni, pe 11 octombrie, Navalnîi a scris pe contul său de Instangram că comisia închisorii a votat noua desemnare în unanimitate. Drept urmare, va fi obligat să poarte o bandă verde pe pantalonii de la închisoare.

Genul acesta de desemnare este în mod normal rezervată în închisorile rusești pentru „musulmani, naționaliști și fanaticii fotbalului”, a explicat Navalnîi.

Aceeași comisie a anulat desemnarea sa de a fi în pericol permanent să evadeze. „Aceasta este o veste bună”, a scris Navalnîi. „Verificările asupra„ extremiștilor ”și „teroriștilor” nu sunt la fel de epuizante precum cele pentru deținuții în pericol să evadeze permanent. Nimeni nu-i verifică.”

„Mi-a fost teamă să nu fiu cumva obligat să sărut portretul lui Putin sau să fiu pus să memorez citate din Medvedev”, a scris el cu ironie, constatând că acum, deasupra patului său există un semn care arată că este terorist.

Navalnîi nu știe de ce oficialii închisorii au decis să îl desemneze terorist, dar la începutul acestui an atât fundația sa cât și rețeaua sa de birouri regionale au fost desemnate „organizații extremiste” de Ministerul rus al Justiției. Schimbarea statutului său din închisoare nu a fost confirmată oficial.

Alexei Navalnîi a fost arestat la Moscova, în ianuarie, după ce s-a întors din Germania unde a fsot tratat după o tentativă de otrăvire a sa cu Noviciok, o neurotoxină folosită de serviciile secrete militare ruse în perioada Războiului Rece și interzisă în prezent.

Și el și susținătorii săi spun că a fost otrăvit de agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB), din ordinul lui Putin, care s-a răzbunat pentru intransigența sa politică față de Putin.

În februarie, Navalnîi a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru că a încălcat termenii suspendării condiționate a unei pedepse de așa-zisă delapidare, cât a fost în comă în Germania, în loc să se prezinte lunar la autoritatea penitenciară.

Pe 11 octombrie, Navalnîi l-a felicitat pe Dmitri Muratov, redactor-șef al ziarului rusesc independent Novaïa Gazeta pentru „binemeritatul” său premiu Nobel pentru Pace.

„Din tot sufletul meu îl felicit pe Dmitri Muratov și Novaïa Gazeta pentru câștigarea Premiului Nobel pentru Pace”, se spunea într-un mesaj postat pe contul de Twitter al lui Alexei Navalnîi.

Muratov și jurnalistul de investigație Maria Ressa din Filipine au câștigat săptămâna trecută prestigiosul premiu „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG