Linkuri accesibilitate

Lovitură de stat în Sudan. Miniștrii țării au fost arestați


Oamenii se adună în stradă, în timp ce flăcările și fumul se ridică din străzile Kartoumului, Sudan, în urma unei posibile lovituri de stat, 25 octombrie 2021.
Oamenii se adună în stradă, în timp ce flăcările și fumul se ridică din străzile Kartoumului, Sudan, în urma unei posibile lovituri de stat, 25 octombrie 2021.

Trupele militare sudaneze au plasat sub arest cel puțin patru membri ai guvernului, printre care și prim-ministrul Sudanului, în ceea ce pare a fi o lovitură de stat. Protestatarii au ieșit în stradă în capitala țării, Khartoum.

Ministrul sudanez al Culturii și Informației a declarat într-o postare pe Facebook că o grupare de forțe militare comune l-au plasat pe prim-minstrul Sudanului, Abdalla Hamdok, în arest la domiciliu și l-au forțat să elibereze o „declarație pro-lovitură de stat”. După ce ar fi refuzat acest lucru, Hamdok ar fi fost dus într-o locație secretă.


„Membrii civili ai Consiliului Suveran de Tranziție și un număr de miniștri din Guvernul de tranziție au fost reținuți de către forțele militare comune”, s-a arătat în postarea sa.

Printre cei arestați s-ar număra inclusiv ministrul Culturii și Informației, ministrul Industriei, un membru al Consiliului Suveran, cât și un consilier media al lui Hamdok.

Drept răspuns, mii de oameni au ieșit pe străzile Khartomului și Omdurmanului pentru a protesta împotriva presupusei lovituri de stat. Imaginile distribuite pe rețele de social media îi arată pe protestatari cum blochează străzile și dau foc la cauciucuri, în timp ce forțele de securitate trag în aceștia cu gaz lacrimogen pentru a-i dispersa.

Printre strigătele auzite în stradă se poate auzi „Poporul e mai puternic, mai puternic” și „Retragerea nu este o opțiune!” în timp ce nori de fum de la cauciucurile arse se ridică pe cer.

Arestările vin la o lună după ce autoritățile din Sudan au anunțat că au respins o altă lovitură de stat condusă de către susținătorii fostului dictator, Omar Hassan al-Bashir. Acesta a fost destituit în 2019, dar tranziția către un regim democratic în Sudan a fost constant blocată în ultimii doi ani.

Uniunea Europeană și Statele Unite și-au exprimat grijile cu privire la incidentul în curs de dezvoltare în Sudan.

Jeffrey Feltman, trimisul special al SUA în Cornul Africii, a declarat că Washingtonul este „profund alarmat” de rapoartele venite din Sudan. Feltman s-a întâlnit în weekend în efortul de a rezolva o dispută tot mai mare între liderii civili și militari ai țării. Șeful UE pentru afaceri externe, Joseph Borrell, a declarat pe Twitter că urmărește evenimentele cu „cea mai mare îngrijorare”.

În urma incidentului, accesul la internet a fost afectat la scală largă, iar televiziunile din țară au transmis, în schimb, muzică patriotică. La un moment dat, trupele militare ar fi pătruns în birourile televiziunii de stat din orașul Omdurman și ar fi reținut un număr de muncitori, potrivit ministerului Culturii și Informației.

Protestatarii sudanezi folosesc cărămizi și cauciucuri arse pentru a bloca strada 60 din capitala Khartoum, denunțând arestările efectuate peste noapte de către armata țării, 25 octombrie 2021.
Protestatarii sudanezi folosesc cărămizi și cauciucuri arse pentru a bloca strada 60 din capitala Khartoum, denunțând arestările efectuate peste noapte de către armata țării, 25 octombrie 2021.

Contextul incidentului de luni

Aparenta lovitură de stat survenită luni a venit ca urmare a unei săptămâni de tensiuni crescute dintre societatea civilă și militari. O lovitură de stat eșuată în septembrie a divizat țara de-a lungul unor conflicte vechi, plasând islamiștii conservatori ce doresc un guvern militar împotriva celor care l-au destituit pe al-Bashir.

Sub guvernarea lui Hamdok, Sudanul a reușit să-și recâștige pe plan internațional recunoașterea, după ce ani la rând a fost clasificat drept stat susținător al terorismului. Clasificarea a fost retrasă de către Statele unite în 2020, permițând astfel conducătorilor țării să se poată împrumuta pe plan internațional și să atragă investiții străine.

În trecut, Sudanul a mai fost ținta unor lovituri de stat.

În 1989, Omar al-Bashir a venit la putere prin intermediul unei lovituri de stat. Evenimentul respectiv a înlăturat de la putere un Guvern ales în mod democratic de către cetățenii statului.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG