Linkuri accesibilitate

Statul Islamic din Afganistan va avea anul viitor capacitatea de a ataca SUA


Reprezentantul Pentagonului, Colin Kahl, nu ezită să avertizeze cu privire la riscul unor viitoare atacuri asupra SUA, pornite din Afganistan.
Reprezentantul Pentagonului, Colin Kahl, nu ezită să avertizeze cu privire la riscul unor viitoare atacuri asupra SUA, pornite din Afganistan.

Comunitatea serviciilor de informații a SUA estimează că Statul Islamic din Afganistan (ISIS-K) ar putea atinge capacitatea operațională pentru a ataca Statele Unite în următoarele 6 până la 12 luni.

Un oficial al Departamentului Apărării din SUA, sub-secretarul pentru politici de apărare, Colin Kahl, a declarat în fața Congresului că, în prezent, „comunitatea de informaţii consideră că atât ISIS-K cât şi Al Qaeda au intenţia de a duce la îndeplinire operaţiuni externe, inclusiv împotriva SUA, dar niciuna dintre ele nu are acum capacitatea să o facă. ISIS-K ar putea ajunge acolo undeva între 6 și 12 luni, Al Qaida într-un an sau doi”, a spus acesta.

Dar, în privința Al Qaeda, el a avertizat că ascensiunea grupării poate fi una extrem de problematică având în vedere faptul că membrii ei au legături puternice cu talibanii, spre deosebire de ISIS-K (IS-K).

Potrivit The Guardian declarația este doar cea mai recentă dintr-o serie de avertismente care arată că SUA continuă să fie în pericol după retragerea din cel mai lung război în care au fost implicate.

Talibanii sunt adversari ai Statului Islamic și au încercat să combată atacurile grupării ISIS-K din ultima perioadă, dar, după cum a arătat și reprezentantul Pentagonului în Congres, nu e clar ce resurse au talibanii pentru a face acest lucru.

ISIS-K și-a asumat responsabilitatea pentru unele dintre cele mai grave atacuri din Afganistan de la plecarea forțelor SUA la finalul lunii august. Acestea includ atacurile sinucigașe de la începutul lui octombrie de la moscheile din provinciile Kunduz și Kandahar în care au murit circa 150 de oameni.

Înainte de finalizarea retragerii forțelor SUA din Afganistan, ISIS-K a revendicat atacul asupra aeroportului din Kabul în care au murit 170 de afgani și 13 militari americani.

Estimările serviciilor de informații americane arată că gruparea ar avea câteva sute de luptători în Afganistan. Amir Khan Muttaqi, ministrul Apărării în exerciți al talibanilor, a dat asigurări că amenințarea pe care o reprezintă aceștia va fi gestionată și că Afganistanul nu va deveni loc de lansare a unor atacuri asupra altor țări.

Tema a fost discutată de oficiali SUA și reprezentanți ai talibanilor la începutul acestei luni, la Doha, în Qatar. Un purtător de cuvânt al talibanilor a spus ulterior, citat de AP, că noua putere din Afganistan nu va coopera cu Washington-ul pentru eliminarea facțiunii din această țară a Statului Islamic, pentru că poate să se descurce singură.

Potrivit Pentagonului, SUA vor continua să identifice și monitorizeze potențialele amenințări din Afganistan, prin operațiuni menite să limiteze riscul unor atacuri directe din partea Al-Qaeda și ISIS-K.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG