Ajutorul vine după ce Chișinăul nu a reușit să stabilească un preț de achiziție cu Gazprom. Compania de gaze din Rusia susține că Republica Moldova datorează Gazpromului peste 700 de milioane de dolari, sumă contestată de autoritățile de la Chișinău.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat într-o postare pe Twitter suportul financiar oferit Republicii Moldova.
Prim-ministrul țării, Natalia Gavrilița, a dat vina pe Moldovagaz, al cărei principal acționar este Gazprom, că nu a furnizat volumul necesar de gaze - acuzație respinsă de companie.
Gavrilița, care se află la Bruxelles pentru o întâlnire a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, i-a mulțumit președintelui Comisiei pentru solidariate.
Siegfried Mureșan, șeful Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere, s-a arătat, de asemenea, solidar cu situația din Moldova.
„Ajutorul oficial oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova confirmă două lucruri: în primul rând, că prietenul adevărat al Republicii Moldova este Uniunea Europeană. În al doilea rând, că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Guvernul de la Chișinău au o credibilitate internațională mai mare decât oricare alte guverne și președinți care au condus Republica Moldova în ultimii 30 de ani și, de aceea, pot obține avantaje concrete pentru cetățeni de la partenerii internaționali”.
Într-un interviu cu Steve Rosenberg, corespondentul BBC la Moscova, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat miercuri că țara sa nu se putea găsi într-un moment mai prost pentru o asemenea criză.
„Este cel mai rău moment pentru a avea o criză a gazelor acasă”, recunoaște Popescu, citat de BBC. „Prețurile sunt mai mari ca niciodată. Vedem această criză a pieței la scară globală. Dar am avut sprijin. În ultimii ani, România a construit o nouă conductă de gaz către Moldova, care ne oferă o supapă de siguranță. De asemenea, am primit câteva sfaturi de la Uniunea Europeană cu privire la modul de diversificare a aprovizionării cu gaze”, a continuat el.
Ministrul de Externe preferă, însă, să vadă și părțile pozitive ale situației.
„Luni, țara noastră a făcut istorie. Pentru prima dată, Moldova a cumpărat gaz de la o sursă, alta decât Gazprom”, a afirmat acesta pentru BBC.
Ca multe alte companii moldovenești, fabrica de zahăr de la Drohia a fost afectată de furnizarea redusă de gaze.
„Suntem capabili să folosim doar un sfert din gazul de care avem nevoie", explică managerul fabricii, Rostislav Magdei. „Completăm cu surse alternative de energie. Sperăm că guvernul nostru va compensa pierderile cauzate de prețul ridicat al combustibilului.”
Republica Moldova, considerată cel mai sărac stat din Europa, se află în continuare în negocieri cu Gazprom.