Linkuri accesibilitate

Afacerea gunoaielor | Condamnări cu suspendare pentru cei care aduc deșeuri în România


Reciclarea și depozitarea deșeurilor este mult mai ieftină în România decât în state ca Italia, Germania, Marea Britanie, motiv pentru care apare tentația de a le trimite spre vama românească
Reciclarea și depozitarea deșeurilor este mult mai ieftină în România decât în state ca Italia, Germania, Marea Britanie, motiv pentru care apare tentația de a le trimite spre vama românească

În luna iulie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia trimitea în judecată un cetățean german, sub acuzația de import ilegal de deșeuri. La începutul lunii noiembrie, judecătorul de la instanța de fond l-au condamnat cu suspendare.

Una dintre puținele condamnări pentru fapte de trafic ilegal de deșeuri din ultimii ani a fost pronunțată, la începutul acestei săptămâni, de către Judecătoria Medgidia. Magistrații l-au condamnat pe Markus Dambeck la doi ani de închisoare (cu suspendare) pentru o infracțiune tot mai des descoperită de autoritățile de mediu și procurorii din România: comerțul cu deșeuri dinspre state cu o economie dezvoltată spre România. Aceste activități sunt ilegale, importul de deșeuri pentru a fi tratate, arse sau depozitate pe teritoriu românesc este interzis.

Miza acestor activități comerciale este evitarea taxelor mari pe care Europa de Vest le impune pentru tratarea deșeurilor periculoase. Astfel, ca să poată fi exportate, deșeurile sunt trecute în acte ca materii prime pentru anumite industrii.

Ancheta

Faptele pentru care Markus Dambeck a fost condamnat s-au petrecut în perioada octombrie 2018 – martie 2019.

Germanul controla firma RIGK GmbH, din Germania care a realizat contracte cu firma din România cu nume asemănător (Rigk – Societate pentru Preluarea Ambalajelor Industriale și Comerciale din Plastic SRL), deținută tot de Markus Dambeck.

În baza acestor contracte, societatea germană a exportat în România cantitatea de 204 tone deșeuri, constând în 58 de baloți de ambalaje de mase plastice. Acest comerț cu deșeuri era mascat în contracte prin faptul că firma din România deține o instalație care valorifică gunoiul adus din Germania.

În realitate, Garda Națională de Mediu a descoperit, în urmă cu doi ani, că societatea nu elimina deșeurile respective într-o instalație proprie, aparținând Rigk SRL, destinată acestui scop, ci era valorificată și eliminată în instalația societății EcoFriend Recycling SRL din Medgidia.

Pe perioada anchetei, Markus Dambeck a refuzat să dea declarații procurorilor. În timpul procesului de la Judecătoria Medgidia, avocații neamțului au precizat că acesta nu se consideră vinovat și situația poate fi cel mult o neînțelegere contractuală.

De altfel, după decizia de condamnare din 8 noiembrie, Markus Dambeck contestat decizia instanței de fond.

Condamnarea

Magistratul de caz a decis să-l „condamne pe Markus Dambeck la doi ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de export sau import de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu”. Hotărârea nu este una definitivă.

Pedeapsa a fost totuși una cu suspendare, cu un termen de supraveghere de doi ani. În această perioadă, cetățeanul german trebuie, printre altele, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, la Administrația Domeniului Public Sector 1 București sau Administrația Domeniului Public Sector 2 București pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Totodată, firma folosită de Markus Dambeck pentru importul ilegal de deșeuri, Rigk – Societate pentru Preluarea Ambalajelor Industriale și Comerciale din Plastic SRL, a fost amendată cu 100.000 de lei.

Cazuri multe, condamnări puține

O altă condamnare legată de comerțul ilegal cu deșeuri a fost înregistrată anul trecut. Judecătoria Deva l-a condamnat la trei de ani de închisoare, pedeapsă tot cu suspendare, pe cetățeanul italian Massimo Saporito. Acesta a atacat decizia, iar contestația se judecă la Curtea de Apel Alba.

Procurorii au adunat dovezi care să probeze că Massimo Saporito a exportat peste 12.000 de tone de deșeuri medicale în România. Deșeurile erau descrise ca un tip de combustibil solid care urma să fie utilizat într-o fabrică de ciment din România.

Inspectorii români de mediu au descoperit traficul ilegal în 2016, când au oprit un camion care sosea din Italia cu o „încărcătură de combustibil solid” la bord. Massimo Saporito se folosea de societatea Delca Energy SRL în acest activități ilegale, în opinia procurorilor.

În ultimii cinci ani au fost peste o sută de cazuri de exporturi de deșeuri spre România, conform datelor obținute de la Garda de Mediu.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG