Linkuri accesibilitate

Moldova luptă împotriva COVID cu ajutorul umorului negru


„Peste 7.000 de moldoveni au murit de Covid. Există tulpini noi, mult mai contagioase și mai agresive, dar nu trebuie să vă faceți griji”.
„Peste 7.000 de moldoveni au murit de Covid. Există tulpini noi, mult mai contagioase și mai agresive, dar nu trebuie să vă faceți griji”.

Fosta republică sovietică Moldova a venit cu o abordare nouă ca să lupte împotriva pandemiei de Covid care a infectate mai mult de 350.000 de oameni și a oporât aproape 9000.

Oficialii din sănătate folosesc tactici de șoc, umorul negru și muzică pop în încercarea de a-i speria pe oamenii care nu sunt vaccinați sau care pur și simplu nu sunt speriați de virus. Unul dintre videoclipurile unei campanii recente le spune privitorilor „Nu te îngrijora. Avem cel mai mare cimitir din Europa.”

Campania guvernamentală neobișnuită de sensibilizare a publicului, finanțată de Organizația Mondială a Sănătății își propune să promoveze vaccinarea pe fundalul dezinformării puternice și a scepticismului împotriva vaccinului care sunt comune în Estul Europei.

Oficialii speră ca umorul negru și muzica pop să îi facă pe oameni să se hotărască să se vaccineze împotriva Covid.

Emilian Crețu joacă rolul unui medic, al unui pacient și al unui antreprenor de pompe funebre.
Emilian Crețu joacă rolul unui medic, al unui pacient și al unui antreprenor de pompe funebre.

Videoclipul care a atras cel mai mult atenția este un film de 1:05 minute care amestecă comedia cu macabrul. Popularul actor moldovean Emilian Crețu, care are aproape 500.000 de urmăritori pe Instagram, joacă rolul unui medic, al unui pacient și al unui antreprenor de pompe funebre.

În diferitele sale roluri, el le spune telespectatorilor: „Nu trebuie să vă faceți griji” despre virus, deși este în mod clar o lecție de psihologie inversă.

"Peste 7.000 de moldoveni au murit de COVID. Sunt tulpini noi, mult mai contagioase și agresive, dar nu trebuie să vă faceți griji", începe el, purtând o perucă de ghimbir și sorbind dintr-o ceașcă de porțelan pe care o pune ferm pe o farfurie. Apare apoi un gropar cu o lopată în vârful unui mormânt imens, recent săpat.

"Argumentele clasice nu mai funcționează, oamenii nu mai sunt receptivi, sunt obosiți. A existat ideea că ar trebui să ieșim din zona noastră de confort", a declarat pentru RFE Valeriu Pașa, activist civic și membru al think tank-ului Watchdog.

"Umorul negru face parte din regiunea noastră, este despre a râs și despre a plânge din cauza unei situații. Videoclipul se potrivește cu mentalitatea acestei regiuni", a explicat Pașa. "Te pune pe ganduri. Razi și apoi te sperii."

Coronavirusul a lovit puternic țara săracă de 3,1 milioane de oameni, care se află între Ucraina și România, membră a UE.

De când și-a început oficial campania de vaccinare, pe 2 martie, Moldova a trebuit să se bazeze pe donațiile de vaccinuri din România, Emiratele Arabe Unite, Rusia și China. De asemenea, a primit zeci de mii de vaccinuri prin COVAX, un program internațional care ajută țările mai puțin dezvoltate să le obțină mai ieftin.

Până pe 24 noiembrie, aproximativ 8.915 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Moldova și s-au înregistrat un total de 359.401 de cazuri de coronavirus, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

Aproximativ 1,6 milioane de vaccinuri au fost administrate, iar 919.000 de persoane au primit două doze, conform datelor publicate pe site-ul guvernamental pe 23 noiembrie.

Personalul medical asistă pacienții cu COVID în secția de terapie intensivă de la Institutul de Urgență din Chișinău.
Personalul medical asistă pacienții cu COVID în secția de terapie intensivă de la Institutul de Urgență din Chișinău.

Aproximativ 35% din populația Moldovei a fost vaccinată, conform cifrelor din 23 noiembrie din Our World in Data. Comentatorii spun că procentul este de fapt mult mai mare, deoarece peste 1 milion de moldoveni trăiesc și lucrează în străinătate și au fost vaccinați în țările lor de reședință.

„Cred că peste 50 la sută din populație este efectiv vaccinată, deoarece avem peste 1 milion de moldoveni care trăiesc în străinătate”, a spus Pașa. „Nu pot spune că rata de vaccinare a explodat, dar există un ritm și [actorul] Emilian Crețu este popular în rândul publicului”.

Un alt clip moldovenesc pro-vaccin, care a fost realizat în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este o parodie a unui cântec popular românesc, „Aceste două cuvinte”. Grupul românesc Taxi și-a dat permisiunea ca melodia lor să fie folosită în campanie, a declarat pentru RFE/RL Radu Sârbei, cel care a regizat videoclipul. Melodia este aceeași, dar noile versuri atrăgătoare îi cheamă pe oameni să facă un test COVID-19.

În clipul, intitulat „Împreună oprim pandemia”, un tânăr cântă despre faptul că este „un pic speriat”, dar merge totuși să facă o injecție anti-COVID. Cântă că nu înțelege de ce oamenii „cred în teoriile conspirației”. Clipul îl arată apoi stând pe iarbă cu un grup de prieteni înainte de a obține în sfârșit o înțepătură. Refrenul piesei este „M-am vaccinat”.

"Tratam subiectele serioase cu umor. Este o modalitate ușoară de a înțelege oamenii", a spus Sarbei pentru RFE/RL. „Ne pasă de campania de vaccinare și acesta este mesajul nostru”.

Un alt clip care râde de unele aspecte ale pandemiei, arătând distanțarea socială, cum să purtați o mască de față și să obțineți un vaccin. Este prezentat de popularul actor Crețu, care apare în timp ce se spală pe mâini la o chiuvetă din mijlocul parcului. I se spune de un bărbat pe o bancă din parc să păstreze distanța și apoi apare un asistent medical cu un cărucior medical și îi face protagonistului un vaccin.

Doi bărbați transportă cadavrul unui pacient cu Covid la morga de la Institutul de Urgență din Chișinău.
Doi bărbați transportă cadavrul unui pacient cu Covid la morga de la Institutul de Urgență din Chișinău.

Ministerul Sănătăţii din Moldova, care a susţinut campania finanţată de OMS, a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat de RFE/RL.

În ciuda ratei sale de vaccinare relativ scăzute, Moldova are o strategie de vaccinare pe mai multe direcții. Potrivit site-ului de informare al guvernului, oamenii pot primi dozele la 115 centre de vaccinare din Moldova și regiunea separatistă Transnistria.

O altă modalitate eficientă, chiar dacă mai puțin imaginativă de promovare a vaccinurilor, este prin intermediul farmaciilor din țară. Aproximativ 150.000 de oameni vizitează farmaciile în fiecare zi și sunt cele mai vizitate puncte medicale din țară, în special în zonele rurale.

În fiecare farmacie există pliante și autocolante, iar farmaciștii discută despre vaccinuri cu clienții, o inițiativă susținută de Ministerul Sănătății, OMS și Asociația Farmaciştilor.

„Fiind în fruntea comunicării cu pacienții, farmaciștii pot oferi oamenilor informații dovedite științific, ajutând la creșterea gradului de acceptabilitate a vaccinului și la creșterea ratei de vaccinare în rândul populației”, a spus Zinaida Bezverhni, medic și secretar de stat.

Dar umorul rămâne în mintea oamenilor. „Vrem să mergem direct către public, către tineri și bătrâni”, a spus regizorul video Sârbei. "Alte campanii sunt mai serioase. Avem același scop. Acesta este un subiect serios și vrem să ajungem la toată lumea".

El adaugă: „Desigur că a existat o doză de ură, dar este din partea acelorași oameni care nu înțeleg situația în care ne aflăm”.


  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG